ElBaradei vraagt "spectaculaire" daad Saddam om oorlog te voorkomen

Mohamed ElBaradei, het hoofd van het internationaal atoomagentschap, heeft de Iraakse president Saddam Hoessein gevraagd een "spectaculaire" daad te stellen om een oorlog te vermijden. Dat zegt ElBaradei maandag in de Arabische krant

Al-Hayat

.

Belga

"Wat we vragen is een spectaculaire en fundamentele verandering in de geest en ten gronde" van de politiek van Saddam Hoessein inzake ontwapening, verklaarde ElBaradei.

De vraag werd gesteld in een boodschap die aan Hoessein zal worden overgemaakt door het Arabisch ministerieel opvolgingscomité van de Iraakse crisis, dat begin deze week in Bagdad wordt verwacht en waar contacten mee hebben plaatsgevonden bij de Verenigde Naties in New York.

ElBaradei heeft de Iraakse president gevraagd "persoonlijk op televisie zijn volledige medewerking aan te kondigen, instructies te geven aan de Iraakse verantwoordelijken om die samenwerking (uit te voeren) en om documenten, en zelfs wapens, waarover ze beschikken, te overhandigen"

Indien Hoessein "publiek verklaart dat hij volledig gaat samenwerken met de wapeninspectieteams, zou dat een stap in de goede richting zijn, hetgeen de positie van de voorstanders van de voortzetting van de inspecties zou versterken", aldus nog ElBaradei. Hij verwees daarbij naar het Frans-Russische anti-oorlogskamp.