Leuvense professoren willen minder bureaucratie

Een 40-tal professoren van de K.U.Leuven hekelt in een open brief "de disproportionele bureaucratisering van het onderwijsgebeuren". Als gevolg van maatregelen, opgelegd door de Vlaamse regering en de eigen alma mater, moeten ze immers steeds meer tijd besteden aan administratieve taken waardoor minder tijd overblijft voor onderwijs. De open brief staat afgedrukt in de Campuskrant.

Belga

De K.U.Leuven begaat volgens de professoren een typische managementfout. "In tijden van geldtekort doen instellingen voortdurend de administratie en administratieve taken aangroeien zonder dat er daaraan een zichtbare verhoging van de efficiëntie beantwoordt". De druppel die voor hen de emmer doet overlopen, is de handleiding van de Jaarlijkse Docentenevaluatie en het voorlopig ontwerp van Onderwijsontwikkelingsplan.

De professoren waarschuwen er ook voor dat het toenemend aantal individuele evaluaties niet alleen veel tijd opslorpt, maar ook een klimaat van fundamenteel wantrouwen creëert. "Naast de interne evaluaties, visitaties, evaluaties van het zelfstandig academisch personeel en Jaarlijkse Docentenevaluatie wacht ons binnenkort ook nog de accreditatie", aldus de hoogleraren.