Meldpunt voor wantoestanden ziekenhuizen

Federaal parlementslid Stef Goris heeft dinsdag op het internet een meldpunt opgestart waar Vlamingen uit Brussel en de rand rond Brussel hun verhaal kwijt kunnen over wantoestanden van Nederlands-onkundige openbare diensten en ziekenhuizen. De VLD'er Stef Goris, die lid is van de Raad van Europa, wil de getuigenissen bundelen en overmaken aan de rapporteur van de Raad van Europa.

Belga

Wie in Brussel te maken krijgt/kreeg met eentalig Franse openbare beambten of met een spoedgevallendienst waar niemand een Nederlandstalige gewonde in zijn eigen taal kan opvangen, kan dit melden hetzij per email hetzij in het gastenboek op de website www.vlamingeninbrussel.be. Aanleiding is de petitie die vijftien politieke mandatarissen uit Brussel en de rand in september vorig jaar indienden bij de Raad van Europa. De politici klaagden aan dat Nederlandstalige patiënten in de meeste Brusselse ziekenhuizen niet in het Nederlands worden geholpen. Hun verzoek vond gehoor, want in januari besliste de Raad van Europa om een rapporteur aan te stellen.

Goris, die benadrukt dat het initiatief niet bedoeld is om Franstaligen te jennen, hoopt voldoende getuigenissen te verzamelen om de pijnpunten in kaart te brengen voor wanneer de rapporteur Brussel bezoekt. Wie de rapporteur wordt, is nog niet geweten. Er zijn twee kandidaten: het Oostenrijks christen-democratische parlementslid Karin Hakl en de Letse socialist Cilevics. Normaal had de commissie Juridische Zaken maandag de knoop moeten doorhakken. Maar door de drukke agenda is men daar niet toe gekomen, zei Goris. Bovendien is er in de Raad een discussie losgebarsten over de billijke verdeling van de rapporteursmandaten onder de verschillende politieke families. De aanduiding zou nu in april gebeuren. De rapporteur zal in geen geval voor de verkiezingen ons land kunnen bezoeken, meent Goris.

Opvallend was dat niemand van de vijftien mandatarissen bij de voorstelling van de website dinsdag aanwezig was. Het project zou wel de steun hebben van Brussels VLD-parlementslid en mede-indiener van de petitie Sven Gatz, van Guy Vanhengel, VLD-minister in de Brusselse regering en van de top van de partij. Andere partijen werden niet aangezocht, geeft Goris toe.