Belastingconflict verlamt ploeg van Jan Ullrich

Velen keken reikhalzend uit naar de Omloop Het Volk, de eerste echte klassieker van het wielerseizoen. Aan Rudy Pevenage ging de koers echter een beetje voorbij. De ploegleider van Team Coast heeft andere dingen aan zijn hoofd. Een intern conflict over belastingafdracht en het lange wachten op een co-sponsor brengen de ploeg van Jan Ullrich in een financieel ongemakkelijke situatie. De geruchten gaan zelfs al dat Ullrich uitkijkt naar een andere ploeg.

ghouben

“Onzin, Jan wil niet weg”, zegt Pevenage. Ullrichs manager Wolfgang Strohband bevestigt.“Waar zou hij trouwens heen kunnen?” Team Coast is de ploeg van de relatief kleine hoofdsponsor Gunther Dahms, een man die in het Duitse Ruhrgebied zestien succesvolle trendshops uitbaat.“Alle lonen voor januari zijn keurig uitbetaald, het salaris van februari is onderweg, maar het is ook duidelijk dat meneer Dahms geen Telekom of Rabobank is”, zegt Pevenage.

En dus dreigt Team Coast verlamd te raken door een intern belastingconflict. Het draait voornamelijk om het Spaanse gedeelte van de ploeg. Die renners zijn als eenmansbedrijfje in dienst bij het team.Volgens de Duitse wet moeten ze BTW afdragen over het ontvangen salaris. Dat weigeren ze en nu heeft de Duitse fiscus Gunther Dahms gemaand de achterstallige belasting te betalen.

Dahms is het daar niet mee eens. Vorige maand tijdens een trainingskamp in het Spaanse Gandia leek een oplossing bereikt. Maar de advocaten van de renners gingen zich met de zaak bemoeien en sindsdien zit de affaire in een impasse. De advocaten namen contact op met de UCI en eisten hun deel van de waarborgsom over 2002 op. Het gevolg is dat de wielerunie de waarborgsom van 2 miljoen euro blokkeerde.

Pevenage: “Normaal gesproken had meneer Dahms dat geld begin dit jaar teruggestort gekregen. Hij heeft het nodig om de ploeg dit seizoen te financieren. Nogmaals, Telekom komt niet in de problemen door zo’n bedrag. Voor ons ligt dat anders.”

De kern van het conflict ligt bij het opstellen van de contracten, nu twee jaar geleden. Die lieten ruimte tot interpreteren.Anderhalf jaar lang ontvingen de Spaanse renners salaris zonder dat ze belasting betaalden.

Team Coast zit trouwens ook elders nog in de problemen. Zo is er het uitblijven van een cosponsor. Er zou belangstelling zijn, maar Team Coast vreest dat het belastingconflict mogelijke geldschieters afschrikt of in de wachtkamer houdt.

Pevenage: “Als Jan gaat koersen en de Tour staat voor de deur, is het ook een heel ander verhaal. Dan komt die co-sponsor gegarandeerd.We moeten nu alleen door deze lastige periode zien te geraken. Het gaat,maar dan wel zonder enige luxe. Op zich is dat echter geen probleem. Greg Le- Mond won zo ook eens bij ADR de Tour.”

Dat klopt, maar niet iedereen ziet de situatie zo rooskleurig. Zopas heeft het Deense reisbureau NTS in Duitsland een proces gewonnen om van Dahms binnen de twee weken een bedrag van 6.500 euro voor niet betaalde reizen te betalen. Als dat niet gebeurt, wil NTS het failissement van Dahms vragen.