Sentjens had nooit gedacht dat winnen zo vermoeiend kon zijn

Februari 1994: aan de start van een oefenkoers in Zonhoven staat een 14-jarige knaap uit Hamont-Achel, aangesloten bij de Noord-Limburgse Wielerclub, voor zijn eerste nieuwelingenwedstrijd. Omdat hij pas vijftien wordt in december, is hij veruit de jongste van de bende. Maar... ook veruit de beste zo bleek. Roy Sentjens fietste meteen iedereen in de vernieling en won met groot verschil.

ghouben

Sentjens zou en moest een grote worden. Nadien bleef hij de overwinningen opstapelen. Hij werd in ‘95 in Kerniel provinciaal nieuwelingenkampioen,won twee etappes in de Ster van Zuid-Limburg en de finale van de Gouden Fiets en werd nationaal zegekoning met 35 overwinningen.

Als junior won hij onder meer de Premondiale in Margraten en was hij de beste in een wereldbekerwedstrijd in Frankfurt. Allemaal spielerei in het vooruitzicht van wat komen moest, voorspelde iedereen. Grotere adelbrieven waren winst in de beloftenklassieker De Ronde van Vlaanderen en samen met Tom Boonen een hoofdrol in Parijs-Roubaix voor beloften, waar alleen zij bekwaam leken om de suprematie van de Italianen en Oekraïners van Vellutex, met daarbij onder meer Popopvych en Bernucci, een beetje aan banden te leggen.

Ondertussen is Sentjens 22 en aan zijn tweede jaar als prof begonnen. Sinds zondag mag hij al schuchter tussen de grote wielerheren plaatsnemen. Met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne is zijn eerste profzege meteen eentje die kan tellen.

“En dat heb ik gemerkt”, glunderde Roy gisterenavond.“Zondag na de koers werd ik van het kastje naar de muur gesleurd. Interviews voor de televisie,weekbladen, radio, kranten... Ook maandag was het de ganse dag een drukte van jewelste. De telefoon heeft roodgloeiend gestaan. Er werd hier constant in en uit gelopen. Pas ‘s avonds vond ik even tijd om wat te trainen. Ik ben toen anderhalf uurtje gaan fitnessen. Dat is iets wat ik al jaren doe de dag na een wedstrijd. Dat is me altijd bevallen en dat zal ik dan ook blijven doen. Maar ik had me vooraf niet kunnen voorstellen dat het na het winnen van zo’n koers nog zo vermoeiend kon zijn. Maar het hoort er nu eenmaal bij en daarvoor zal ik het winnen zeker niet laten”, schatert hij.

De winst in Kuurne doet Roy zeker niet naast zijn schoenen lopen. “Het is niet omdat ik nu een koers heb gewonnen dat ik plots heel belangrijk word,” beseft hij.“Ik blijf wie ik ben.Al zal men me in het peloton allicht wel iets anders gaan benaderen denk ik. Misschien gaat men iets meer respect voor mij krijgen.Al had ik daar voordien ook niet over te klagen hoor. Zeker niet in onze ploeg.Toch denk ik dat ook de ploegleiding me met andere ogen gaat bekijken.”

Misschien iets sneller opstellen in grotere wedstrijden? “Voor mij niet gelaten. Al zullen ze mijn programma zeker niet overladen. Rustig blijven en verantwoord aan een carrière bouwen. Dat was, is en blijft het motto bij Rabo.”

De volgende opdracht voor Sentjens wordt woensdag Fay-le- Franc.