Clijsters laat het afweten

Tegen de verwachtingen in heeft Kim Clijsters de finale van het toernooi in Scottsdale verloren. Na drie sets trok ze tegen de Japanse Ai Sugiyama aan het kortste eind.Als Kim in goede doen is, is Sugiyama kansloos. Maar daar knelde het schoentje precies. Clijsters tenniste wisselvallig en haalde zelden haar normale niveau. Sugiyama, heel slim en routinerijk, greep de kans. Ze won met 3-6, 7-5, 6-4.

ghouben

Sugiyama is de dubbelspelpartner van Clijsters. Normaal speelt ze in de schaduw van Kim,maar ze heeft veel eergevoel.Vandaar dat ze gebrand lag op weerwerk. De omstandigheden waren nochtans in haar nadeel. Pas twee uur voor ze Kim in de ogen keek, beëindigde ze haar halve finale tegen de Amerikaanse Alexandra Stevenson. Een zwaar bevochten zege in drie sets.Maar het was haar niet aan te zien dat ze amper wat rust had genoten.Want al in de eerste set greep ze Clijsters bij de keel.De Limburgse liet de storm overrazen en won met 6-3.

Sugiyama wilde niet berusten. In de tweede set vocht ze zich via 5-5 naar 7-5. Door een plotse regenbui kreeg ze daarna een uurtje extra rust. In de derde set sloeg ze snel een kloof: 4-1. Dat was niet eens zo moeilijk want in een partij die gekenmerkt werd door pittige, lange balwisselingen maakte Clijsters fouten die ze meestal niet maakt. Ook werd ze vaak door haar opslag verraden.Toch maakte Clijsters een 4-1 achterstand goed.Toen hadden we het gehad. Sugiyama overwon haar inzinking en serveerde uit: 6-4. Het was van 1988 geleden dat ze nog een WTA-toernooi had gewonnen.

Voor beide meisjes was het trouwens de merkwaardigste dag uit hun loopbaan. Sugiyami moest namelijk vier matchen achtereen spelen en Clijsters drie.Want na de finale enkelspel moesten ze als koppel nog halve finale en finale dubbelspel afwerken. En daarin waren ze heel succesrijk. De dubbelfinale tegen Davenport/ Raymond werd met 6-1, 6- 4 gewonnen.

Ondanks alles werd het nog een goede oogst voor Clijsters.Want aangezien ze vorig jaar niet in Scottsdale had gespeeld, leverde de finaleplaats heel wat kostbare WTA-punten op. Ze verstevigt haar derde plaats op de WTA-ranglijst en nadert een flink stuk op Venus Williams (4080 tegen 4994 punten). Deze week kan die tweede plaats nog dichterbij komen. Want Kim gaat aan de slag in het toernooi van Indians Wells, waar ze nauwelijks punten te verdedigen heeft (vorig jaar uitgeschakeld in tweede ronde) en waar de Wiliams- zusjes wegblijven. Ze willen in Indian Wells niet meer spelen sinds ze bij een vorige gelegenheid op vermeend racistisch gedrag werden onthaald.

En wat Sugiyama betreft: De 27- jarige Japanse is door haar zege tegen Clijsters weer de top-20 binnen gedoken.