Betoging dokwerkers verliep zeer grimmig

In Brussel is de betoging van de havenarbeiders in een bijzonder grimmige sfeer verlopen. De dokwerkers uit de Belgische havens kwamen op straat om te betogen tegen de plannen van Europa om de havendiensten te liberaliseren.

Belga

BR>

De massaal aanwezige ordediensten zetten meermaals het waterkanon en traangas in. Volgens de vakbonden waren 3.500 tot 4.000 havenarbeiders - de meesten in hun oranje werkkleding - uit Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende naar Brussel afgezakt om te betogen tegen de liberalisering. De ordediensten hielden het op 2.300 manifestanten. De betoging vertrok omstreeks 12.30 uur aan het Noordstation en moest twee uur later eindigen.

"Ook voor Europa, handen af van het statuut van havenarbeider", stond op de spandoeken. "Handen af van de wet-Major", was een andere veelgehoorde kreet. Die wet beschermt het statuut van de havenarbeiders. Er werd kwistig met voetzoekers gesmeten.

Een eerste confrontatie met de ordediensten vond plaats aan het kruispunt Kunst-Wet. Het waterkanon werd ingezet tegen betogers die van het parcours wilden afwijken. De sfeer werd pas echt grimmig rond het Europees Parlement. De straten die leidden naar de instelling waren afgezet. Er werd gegooid met opgebroken straatstenen en andere projectielen. De ordediensten antwoordden met het waterkanon en traangas. Enkele ruiten sneuvelden.

Ook aan het Luxemburgstation, waar de betoging eindigde, werd hevig actie gevoerd. De betogers probeerden het Europees Parlement binnen te dringen. Ze werden op afstand gehouden door het waterkanon en traangas. Pancardes en vuilniszakken werden in brand gestoken. Iets na 15.00 uur viel de betoging uiteen en verlieten de betogers de hoofdstad per trein en bus. Niemand werd opgepakt. Enkele betogers raakten gewond, luidde het bij de vakbonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer