Moslimprotest tegen besluit Israël moskee in Nazareth af te breken

Honderden moslims hebben vrijdag in de Arabisch-Israëlische stad Nazareth gebeden bij een moskee in aanbouw die op last van het Israëlische hooggerechtshof moet worden afgebroken. Het half voltooide gebouw staat naast de basiliek van Maria Boodschap waar volgens de christelijke overlevering de aartsengel Gabriel de geboorte van Jezus heeft aangekondigd.

AP Ned

Het hof zei donderdag dat de aannemers het werk aan de moskee hadden voortgezet in weerwil van een vorig jaar afgegeven bevel om de bouwwerkzaamheden te staken en dat het gebouw binnen drie dagen moet worden verwijderd.

In 1998 kreeg de moslimgemeenschap van de Israëlische overheid officieus toestemming een moskee te bouwen boven een plek waar volgens hen een belangrijke sjeik begraven ligt. Vertegenwoordigers van de christelijke kerken tekenden bezwaar aan, omdat zij het van gebrek aan respect vonden getuigen om zo vlak naast de basiliek een moskee neer te zetten. Israël heeft de moslims intussen verschillende andere locaties aangeboden, maar die werden van de hand gewezen.

De religieuze leider van de onvoltooide Shihab al-Din moskee, sjeik Nazem Abu Salim, zei dat het gerechtelijke besluit onder westerse en christelijke druk tot stand was gekomen. Hij zei dat de moslims de zaak hoog opnemen en waarschuwde dat het vreedzame gebedsprotest spoedig plaats kan maken voor protestdemonstraties en stakingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer