Havenarbeiders betogen in Brussel

De betoging van de Belgische dokwerkers in Brussel tegen de nakende liberalisering van de havendiensten is afgelopen. Hoewel de politie hier en daar het waterkanon moest inzetten en traangas gebruikte om al te rumoerige betogers uit elkaar te drijven verliep de betoging relatief rustig. De schade is beperkt en er werd niemand gearresteerd.

Belga

BR>

Meer dan 3.000 Belgische havenarbeiders waren naar Brussel afgezakt om te protesteren tegen de Europese plannen om de havendiensten te liberaliseren. Dat houdt onder andere in dat de bemanning schepen zelf zou mogen laden en lossen.

Vanuit Antwerpen zijn volgens de vakbonden ongeveer 1.500 havenarbeiders met de trein naar Brussel afgezakt om mee te stappen in de betoging. In de Antwerpse haven zelf liggen de afhandelingsactiviteiten stil. Ook tijdens de betoging proberen kleine mobiele piketten eventuele werkwilligen te overhalen om toch maar niet aan de slag te gaan.

Het Antwerpse havenbedrijf steunt naar eigen zeggen grotendeels de eisen van de vakbonden, maar betreurt dat de haven zelf het slachtoffer is van de actievorm. "We zijn ook tegen de afschaffing van de wet-Major en zitten grotendeels op dezelfde lijn met de vakbonden, maar wij hebben daarin niets te beslissen," aldus woordvoerster Ann Wittemans.

"Een staking zoals deze is schadelijk voor het imago van de haven en momenteel liggen al 50 schepen te wachten op afhandeling. Elk uur komen er nog schepen bij. De staking zal zeker voor een verlies van honderdduizenden euro zorgen," aldus Wittemans.

Het is de derde staking in Antwerpen dit jaar. In tegenstelling tot de laatste staking werden deze keer geen blokkades opgeworpen die werknemers van bedrijven in de haven beletten om te gaan werken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer