PS wil tegen 2007 5 miljard euro meer voor gezondheidszorg

De PS stelt voor om het budget voor terugbetalingen van prestaties in de gezondheidszorg tegen 2007 te verhogen van 15 miljard naar 20 miljard euro. Dat bleek zondag op een partijcongres van de Franstalige socialisten over de gezondheidszorg.

Belga

De PS stelde het document "Invester dans la santé" (investeren in de gezondheid) voor dat de partij zal integreren in haar verkiezingsprogramma. Vertegenwoordigers uit de gezondheidssector waren zondag afgezakt naar de partijlokalen in Brussel om de socialistische voorstellen te becommentariëren.

"Voor de volgende legislatuur stelt de PS voor om de reële groeinorm van het budget voor de verplichte verzekering van 2,5 tot 5 pct te verdubbelen", aldus partijvoorzitter Elio Di Rupo. Dat komt neer op een verhoging van de terugbetalingen in de gezondheidszorg van 15 naar 20 miljard euro tegen 2007.

De verhoging met vijf miljard euro zou voor de helft worden besteed aan een groei van het prestatievolume (vooral door de vergrijzing van de bevolking). De andere 2,5 miljard euro zou naar een verbetering van het systeem van de gezondheidzorg gaan.

De PS zet de bijdrage op de helling die aan mensen wordt gevraagd als ze zich rechtstreeks bij een spoedgevallendienst van een ziekenhuis aanmelden. De partij voorziet ook een verhoging van de dokterstarieven tot 20 euro voor een raadpleging bij de huisartsen en tot 30 euro voor een huisbezoek. Het extra geld moet ook dienen voor de zorgen in de kinesitherapie of een betere terugbetaling van kosten voor tandverzorging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer