WHO keurt anti-rookconventie goed

171 leden van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO hebben vanmorgen in Genève de eerste anti-rookconventie goedgekeurd. Het in Genève voorgestelde kaderakkoord kwam na vier jaar durende onderhandelingen tot stand en bepaalt dat het tabaksverbruik, de nadelen van roken voor niet-rokers en reclame voor tabak ingedijkt moeten worden.

Belga

Een voorstel om tabaskreclame wereldwijd te verbieden, haalde het niet, onder meer door tegenkanting van de Verenigde Staten en van Duitsland als enige lidstaat van de Europese Unie.

Volgens de overeenkomst moeten sigarettenpakjes voor een derde tot de helft met waarschuwingen bedrukt zijn. Misleidende informatie als 'mild' of 'light' mag er niet meer op staan. Belastingen zijn luidens de conventie een belangrijke middel om roken af te bouwen, met name bij jonge mensen. Voorts mogen tabakswaren niet meer verkocht worden aan jongeren en mogen sigarettenautomaten niet meer toegankelijk zijn voor minderjarigen. De WHO-landen moeten de mensen ook helpen om te stoppen met roken.

De algemene vergadering van de WHO zal de conventie in mei goedkeuren. Tenminste 40 landen moeten de tekst ondertekenen vooraleer hij van kracht kan worden. De anti-tabaksconventie is het eerste internationale verdrag ten bate van de gezondheid dat onder de verantwoordelijkheid van de WHO gesloten wordt.

WHO-secretaris-generaal Gro Harlem Brundtland sprak zaterdag van "een mijlpaal in de geschiedenis". Miljoenen mensenlevens zouden ermee gered kunnen worden. Volgens de WHO stierven in 2002 wereldwijd 4,9 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Elk jaar worden 1,2 miljoen nieuwe gevallen van longkanker vastgesteld. Acht op de tien rokers leeft in ontwikkelingslanden. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie ILO werken in de hele wereld 110 miljoen mensen in de tabaksindustrie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer