Ann Van Elsen: één op drie vrouwen wordt mishandeld

Eén op drie vrouwen in de wereld wordt tijdens haar leven seksueel misbruikt. Dat staat te lezen in "Amina is niet alleen", het boek dat ex-miss België Ann Van Elsen samen met journaliste Inge Ghijs schreef, en dat maandag in Antwerpen werd voorgesteld. Het boek geeft een beknopt overzicht van vrouwenmishandeling, die wereldwijd de meest voorkomende schending van de mensenrechten zou zijn.

Belga

Ann Van Elsen, miss België 2002, liet van zich horen toen ze vorig jaar de Miss World verkiezingen poogde te boycotten omdat Amina Lawal (31), een overspelige vrouw, door een religieuze rechtbank in Nigeria tot steniging was veroordeeld. De houding van Van Elsen lokte nogal wat mediabelangstelling, al omschreven sommigen haar als een dom gansje, die niet eens zou weten waar Nigeria ligt. "In de gesprekken die ik met haar voerde, was het nochtans snel duidelijk dat ze zeer combattief was en niet uit was op een mediastunt. Ze wilde de druk op de Nigeriaanse overheid opvoeren om de sharia-wetten af te schaffen," zegt journaliste Inge Ghijs.

Het boek neemt de strijd van Van Elsen als vertrekpunt, en vertelt hoe ze door de organisatoren van Miss België en Miss World onder druk werd gezet. Maar het boek wil meer zijn dan een portret van de ex-miss en brengt een stand van zaken over vrouwen en geweld in de wereld. Eremoorden, genitale verminking en zwavelzuurverminking, mishandelen van huishoudpersoneel en verkrachtingen als oorlogsstrategie zijn slechts enkele van de thema's die aan bod komen.

"Het probleem rond vrouwenmishandeling is dat de informatie beperkt is omdat veel zich in de privé-sfeer afspeelt. Andere vormen van mishandeling, zoals genitale verminking, komen dan weer voor in landen met een vrij gesloten gemeenschap," legt Inge Ghijs uit. Volgens Ghijs heeft Van Elsen met haar strijd wel wat bekomen. Zo keurde de Kamer in oktober een resolutie goed die vrouwen die tot steniging veroordeeld zijn, toelaat om politiek asiel aan te vragen in ons land.

"Amina is niet alleen, vrouwenrechten zijn mensenrechten", van Ann van Elsen en Inge Ghijs telt 93 pagina's en is uitgegeven bij Houtekiet.