Spoeddiensten: Remgeld betalen in Genk, Sint-Truiden en Lommel

In Limburg moet je in de meeste ziekenhuizen nog geen remgeld betalen voor het oneigenlijk gebruik van de spoedgevallendienst. Vanaf 1 maart voorziet de wetgeving dat een ziekenhuis 12,5 euro extra mag aanrekenen. In Lommel en Sint-Truiden wordt dit nu al consequent toegepast. Het ZOL in Genk start er volgende week mee.

ghouben

Patiënten die zich onterecht op een spoedgevallendienst melden, lopen vanaf 1 maart het risico om 12,5 euro te moeten betalen. Of die extra som ook effectief in rekening wordt gebracht, hangt volledig af van de directie van de desbetreffende spoedgevallendienst. Sommige diensthoofden vrezen dat als de regel niet overal consequent wordt toegepast, de concurrentiestrijd tussen de verschillende ziekenhuizen gaat oplaaien. In de ziekenhuizen van Tongeren, Heusden-Zolder en Maaseik wordt nog een afwachtende houding aangenomen. “Het is helemaal nog niet duidelijk of we het hier gaan doen,”reageert mug-dokter Jean-Luc Loncke van het Tongerse ziekenhuis.

Tussen de twee Hasseltse spoedgevallendiensten - Virga Jesse en CAZ Salvator - komt eerst overleg voor er een standpunt wordt ingenomen. “Zolang er geen overeenkomst is tussen onze twee diensten, gaan we het remgeld niet aanrekenen,” reageert Johan Grauwels van het Christelijk Algemeen Ziekenhuis (CAZ) Midden-Limburg. “We hebben hier twee spoeds op korte afstand van elkaar. Tel daar nog bij dat onze mug’s samenwerken en het is duidelijk dat we een gezamenlijk standpunt moeten innemen,” aldus Luc Colla van het Virga-Jesseziekenhuis.

Het Ziekenhuis Oost-Limburg - met campussen in Genk en Lanaken - heeft al langer besloten om het remgeld aan te rekenen. “We verwachten dat het volgende week wordt ingevoerd,”aldus woordvoerster Grete Bollen. Waarom niet meteen op 1 maart? “Daar zijn praktische redenen voor. Eens die problemen zijn opgelost, zullen mensen die onterecht gebruik maken van de spoedgevallendienst het remgeld via een overschrijving moeten betalen.”

Enkel in Lommel wordt de regel vanaf maandag ook strikt toegepast. “Of er al remgeld werd aangerekend, weet ik niet,” aldus directeur Luyten. Sint-Truiden is een voorloper op dit vlak.“We vroegen al langer remgeld voor het onterecht gebruik. Hier verandert er dus niets,” aldus de woordvoerster.