Noord-Limburgers opgepakt voor amfetaminezwendel

In Veurne is vorige week Egard C. (40) uit Neerpelt aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de spilfiguur te zijn in een zwendel in amfetamines. In hetzelfde onderzoek is ook Henry M. (51) uit Hamont-Achel aangehouden. In afwachting van zijn uitlevering aan ons land, zit hij opgesloten in Tenerife waar de man een dancing uitbaat.

ghouben

De arrestaties van de twee Noord-Limburgers zijn een gevolg van een onderzoek dat vorig jaar op 9 augustus startte in het West-Vlaamse Houthulst. Speurders vonden in een loods van een boerderij een drugslabo. Bij de inval werden tientallen liters en kilo’s basisstoffen voor de productie van amfetamines gevonden.Via de eigenaar van de loods kwamen de onderzoekers op het spoor van de huurders.

Eén van hen was Henry M. (51) uit Hamont-Achel. De man kwam eerder al in aanraking met het gerecht voor het runnen van drugslabo’s in de grensstreek. Met de opbrengsten trok hij naar de Canarische eilanden waar hij tot voor zijn arrestatie een dancing uitbaatte. Op verzoek van de Belgische autoriteiten werd hij op 4 september opgepakt. Het gerecht van Veurne heeft om zijn uitlevering gevraagd.

De man zou maandelijks één keer naar België afreizen om samen met zijn kompanen enkele dagen te ‘koken’, een term die in het drugswereldje gebruikt wordt voor de productie van amfetamines.

Uit verder onderzoek bleek dat één van de kompanen van Henry M. de Nederlander Harry F. is. Hij zou samen met Henry M. en Neerpeltenaar Edgard C. ingestaan hebben voor de aanmaak van de basisstoffen voor hormonenpreparaten en drugs.De Nederlander Harry F. is voortvluchtig. Hij wordt momenteel internationaal opgespoord. De man is uit Budel.

In de loods van de woning van zijn ex-vrouw in Lommel troffen de speurders vorige week producten aan voor de aanmaak van amfetamines. De Nederlander en Edgard C. zijn overigens ook geen onbekenden van de politiediensten. Hun namen komen voor in andere gerechtelijke onderzoeken naar de productie en handel van drugs.