Dodelijke dosis lidocaïne in bloed van vrouw die aan liposuctie stierf

De 33-jarige vrouw uit Tienen die overleed na een liposculptuur uitgevoerd door een Tiense huisarts, had een dodelijke dosis lidocaïne in het bloed. Dit wees het toxicologisch onderzoek uit dat in opdracht van het Leuvens parket werd uitgevoerd. De vrouw verloor op 19 februari kort na de liposuctie het bewustzijn en werd door een urgentieteam overgebracht naar het Heilig Hart-ziekenhuis van Tienen. Ze zou niet meer ontwaken uit de coma en stierf op 24 februari. Lidocaïne is een verdovende stof aanwezig in de infiltratievloeistof die toegediend wordt bij liposucties. Daarbij wordt overtollig vet verwijderd.

Belga

Bij de overleden vrouw werd een hoeveelheid lidocaïne in het bloed aangetroffen die duidelijk de lethale dosis van 6 mg/liter overschreed. Een te hoge dosis van die verdovende stof heeft een negatief effect op de werking van de hersenen, de ademhaling en het hart. Het Leuvens parket wil nu onderzoeken hoe die overdosis lidocaïne in de infiltratievloeistof terecht kwam. Het gerechtelijk onderzoek wees alvast uit dat het dokterskabinet waar de ingreep op de Tiense vrouw werd uitgevoerd, hoegenaamd niet voor dergelijke ingrepen was uitgerust.

Vorig jaar in maart overleed bij dezelfde Tiense huisarts eveneens een patiënte na een liposuctie. Toen ging de arts vrijuit omdat het gerechtelijk onderzoek had uitgewezen dat de vrouw aan een longembolie stierf die geen uitstaans met de ondergane behandeling had.