Vredesactivisten Melsele vrij onder voorwaarden

De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft dinsdag de twee activisten van het Forum voor Vredesactie vrijgelaten. Koen Roggen en Andreas Hausstein werden op 16 februari opgepakt in Melsele toen zij een trein met militair materieel probeerden tegen te houden. De activisten werden op 17 februari aangehouden door de onderzoeksrechter in Dendermonde omdat zij hun identiteit niet wensten bekend te maken. Op de zitting van de raadkamer op 21 februari hadden ze zich wel geïdentificeerd, maar hun aanhouding werd toch bevestigd. Volgens advocaat Frans Smeets gebeurde dat omdat er nog bijkomende inlichtingen moesten ingewonnen worden.

Belga

Desondanks drong het parket-generaal aan op de verlenging van hun aanhouding. "De twee hebben blijk gegeven van een gevaarlijke geestesgesteldheid", zegt advocaat-generaal Guenther. "Ze hebben mensenlevens in gevaar gebracht door een wagen op het spoor te zetten. Ze hebben moedwillig het verkeer belemmerd zich schuldig gemaakt aan weerspannigheid in bende, met voorbedachten rade. Ik heb er geen probleem mee dat er vreedzaam geprotesteerd wordt, maar de democratische spelregels moeten gerespecteerd worden, en dat is hier niet gebeurd".

Meester Smeets was het met die redenering niet eens. "Volgens het parket zijn deze mensen beroepsagitatoren, maar daar zijn geen bewijzen voor. De een is opvoeder, en de ander is straatanimator. Er is bij hun actie geen geweld gebruikt. De machinist van de trein heeft trouwens zelf verklaard dat hij niet gestopt is voor die wagen maar omdat twee seinen afgedekt waren en iemand met een rood sein stond te zwaaien. Die wagen stond honderd meter verder", aldus de advocaat.

De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft de twee onder voorwaarden vrijgelaten. Zo mogen ze geen contact hebben met de media.