Vandenbroucke trekt sp.a-Spirit-Kamerlijst Brussel-Halle-Vilvoorde

Frank Vandenbroucke trekt bij de verkiezingen de Kamerlijst voor het sp.a-Spirit-kartel in Brussel-Halle-Vilvoorde. Bert Anciaux staat op de tweede plaats. Lijsttrekker voor het kartel in de kieskring Leuven wordt de Leuvense schepen Saïd El Khadraoui.

Belga

Na de schorsing door het Arbitragehof van het luik Vlaams-Brabant uit de wet op de kieshervorming komen er voor Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven weer twee aparte kieskringen. Federaal minister Frank Vandenbroucke, die oorspronkelijk voorzien was om de Kamerlijst voor het kartel in Brussel-Halle-Vilvoorde-Leuven te trekken, zal de lijst in Brussel-Halle-Vilvoorde aanvoeren. Spirit-boegbeeld Bert Anciaux staat op de tweede plaats.

"De bedoeling is mijn partij sterker te maken. De sp.a was verzwakt in Brussel-Halle-Vilvoorde, in Leuven daarentegen staat een nieuwe generatie klaar". Dat zei Frank Vandenbroucke van het kartel sp.a-Spirit zaterdagmorgen in een interview met Radio 1 over zijn electorale verhuizing naar Brussel-Halle-Vilvoorde.

"De voorbije vier jaar hebben we een beetje boven ons gewicht gebokst. We hebben eigenlijk meer gepresteerd dan je kon verwachten op basis van onze uitslag. Want onze verkiezingsresultaten waren slecht in '99. Nu moeten we absoluut sterker worden om het in de regering nog beter te kunnen doen", aldus Vandenbroucke. "We gaan niet nog een keer het geluk hebben om in de regering een sterke positie in te nemen met zo'n zwakke uitslag".

Op de vraag of zijn overstap naar Brussel ook een oplossing is voor het feit dat de Brusselse socialisten spiritist Bert Anciaux als lijsttrekker niet zouden zien zitten zei Vandenbroucke: "Onze mensen in Brussel-Halle-Vilvoorde hebben dat kartel gesteund, maar zoals overal waren er ook hier kritische vragen bij. Anciaux is denk ik wel aanvaardbaar voor de Brusselse socialisten".

Spirit-boegbeeld Bert Anciaux gaf te kennen dat hij en Vandenbroucke 'complementair' zijn. "Wij hebben een ander profiel maar we zijn allebei begaan met wat de mensen bezighoudt", aldus Anciaux. Hij voegde er aan toe dat hij nooit signalen heeft gehad als zouden de Brusselse socialisten hem niet aanvaarden als lijsttrekker. "Integendeel er is mij zelfs gevraagd om in 2004 kopman te worden", aldus nog Anciaux.

Het kartel rekent erop dat Vandenbroucke stemmen van Franstalige kiezers zal aantrekken. In de kleinere kieskring Leuven is het veel moeilijker vooruit te gaan. Daar zijn we zeker van één zetel, maar wordt het behalen van een tweede zetel zeer moeilijk, zo zei men bij Spirit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer