Kröller-Müller ontkent 'verknoeide' restauratie Van Gogh

Het Kröller-Müller Museum ontkent dat het schilderij Les Alyscamps van Vincent van Gogh vorig jaar bij restauratie is 'verknoeid'. Aan de linkerzijde van het schilderij, onderdeel van de tentoonstelling Vincent & Helene ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Van Gogh (30 maart 1853), is een verkleurde, verticale baan te zien van ongeveer vijftien centimeter. Maar woordvoerder Ralph Keuning weerspreekt beschuldigingen in Het Parool dat het schilderij te rigoureus is behandeld en dat bij het verwijderen van de vernis meer dan de vernis is verdwenen. "Er is geen geval van schade", aldus Keuning.

GPD

Les Alyscamps (Vallende Bladeren), door van Gogh in 1888 in Arles geschilderd op grove jute, is met een geschatte waarde van ten minste twintig miljoen euro één van de topstukken in de collectie van het Kröller-Müller.

Volgens Het Parool werd de schoonmaak van het schilderij uitgevoerd door een freelance restaurator en heeft het hoofd van de restauratie-afdeling vanwege de kwestie ontslag genomen. Het Kröller-Müller Museum weigert hierover commentaar te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer