Villa dei Papiri in Herculaneum open voor bezoekers

Na tientallen jaren durende opgravingen is zaterdag de 'Villa dei Papiri' in het Zuid-Italiaanse Herculaneum bij Napels voor het eerst voor bezoekers opengesteld. Zij geldt als een van de belangrijkste gebouwencomplexen uit de Romeinse tijd. Het circa 250 vierkante meter grote Romeinse landhuis, dat een van de grootste bekende papyrus-collecties uit de oudheid bevat, werd bij de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus, die ook het nabijgelegen Pompeiï trof, volledig door lava en as bevolven.

Belga

De Villa dei Papiri werd in 1750 door de Zwitserse archeoloog Karl Weber ontdekt. Hij stiet op een grote ruimte vol kasten met daarin een enorm aantal boekrollen. Het ging om werken van oud-Griekse filosofen. Van die papyrusrollen komt de naam van de villa. De bouwer van het landhuis, Lucius Calpurnius Piso, liet ook een tweede bibliotheek inrichten, met latijnse werken. Die zal de komende jaren worden blootgelegd. "Wij hopen dat de daar verborgen boekrollen belangrijke informatie zullen opleveren" zei Anna Paola Guidobaldi, die de opgravingen leidt.

De bezoekers kunnen circa 30 meter onder het hedendaagse straatniveau door de bijna perfect bewaard gebleven vertrekken van de villa wandelen. De wanden zijn versierd met prachtige schilderingen en waardevolle mozaïeken. In een eerste periode zal de Villa dei Papiri slechts toegankelijk zijn tijdens de weekeinden voor groepen met gidsen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer