Nieuwe Grieks-Cypriotische regering voorgesteld

De nieuwe president van de internationaal erkende Republiek Cyprus, Tassos Papadopoulos, heeft vandaag zijn nieuwe elfkoppige regering voorgesteld. De nieuwe Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken is de 65-jarige Giorgos Iakovou. Hij stond al tussen 1983 en 1993 aan de top van het ministerie van BZ van de Grieks-Cyprische eilandrepubliek.

Belga

Cyprus kent een presidentieel regeringssysteem. Daarom is er geen minister-president. De Grieks-Cyprioten onderhandelen al sedert 13 maanden zonder resultaat met de Turks-Cyprioten over een VN-plan voor de hereniging van het opgedeelde eiland.

Papadopoulos (69) legde vrijdag de eed af als president. Hij werd op 16 februari voor vijf jaar verkozen en volgt Glafcos Klerides op. De nieuwe regering heeft als opdracht het eiland te herenigen voor zijn toetreding tot de Europese Unie in 2004.

Tijdens zijn recent driedaags bezoek aan Cyprus is VN-secretaris-generaal Kofi Annan er niet in geslaagd een akkoord los te weken over zijn herenigingsplan. Annan heeft Papadopoulos en de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash tot 10 maart de tijd gegeven om hun 'definitief' antwoord te geven op zijn plan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer