Nieuwe Oostenrijkse regering stelt haar programma voor

De nieuwe Oostenrijkse regering, bestaande uit de centrum-rechtse Volkspartij (OVP) van kanselier Wolfgang Schüssel en de rechts-populistische Freiheitliche Partei (FPO) van vice-kanselier en partijleider Herbert Haupt, heeft vandaag haar regeringsprogramma voorgesteld. Het omvat maar tweederde van de lengte van het programma van de eerste rechtsconservatieve regering uit het jaar 2000. De Oostenrijkse kranten leveren bijna eenstemmig kritiek op de 'nieuwe-oude coalitie'.

Belga

Een omstreden regeling voor vervroegd pensioen wordt stapsgewijs afgeschaft, zo maakten de beide fractievoorzitters Wilhelm Molterer (OVP) en Herbert Scheibner (FPO) zaterdag in Wenen bekend. Vanaf 2010 zullen vrouwen ten vroegste met 60, en mannen met 65 jaar met pensioen kunnen gaan. Een ander kernpunt van het regeringsprogramma is de belastingverhoging op brandstof voor voertuigen. De openingstijden voor winkels worden verruimd van 66 tot 72 uur per week, waarbij de zondagssluiting gehandhaafd blijft. De vanaf januari 2004 geplande belastinghervorming moet de burgers 3 miljard euro besparingen opleveren. Anderzijds gaan de particuliere bijdragen in de gezondheidszorg omhoog. Op defensiegebied zijn beide partijen het eens tot de (omstreden) aankoop van interceptiejagers, maar details blijven nog open. De FPO heeft haar weerstand tegen de uitbreiding van de EU opgegeven, zodat Oostenrijk de toetredingsdocumenten kan ondertekenen en bekrachtigen.

Dat dezelfde coalitie opnieuw op de been is gebracht, betekent volgens de Salzburger Nachrichten "niets anders dan een minachting van de wil van de kiezer". De analyse van de regering die de conservatieve Die Presse maakte, luidt: "Meer van hetzelfde, alleen een beetje slechter". Kronenzeitung, de grootste krant in het land, titelt: "Het avontuur zwart-blauw 2: hoe lang houdt de nieuwe regering het uit?"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer