Forum voor Vredesactie protesteerde in mineur

Een honderdtal sympathisanten van het Forum voor Vredesactie en Pax Christi hebben zondagmorgen op een vreedzame manier betoogd tegen het politieoptreden van zaterdag in Melsele. Daar werden 150 manifestanten van het Forum voor Vredesactie bestuurlijk aangehouden nog voor ze iets ondernomen hadden. Het Forum overweegt nu gerechtelijke stappen.

Belga

"We onderzoeken of we juridisch iets kunnen ondernemen", bevestigt woordvoerder Roel Stijnen. "Volgens onze advocaat hebben we sterke gronden om een klacht in te dienen. Wat gisteren in Melsele is gebeurd is een vrije democratische wereld onwaardigd. Het is precies wat het Iraakse regime wordt verweten : het monddood maken van iedere oppositie of protest. Dit politieaptreden betekent een grove schendig van de vrije meningsuiting en is volstrekt onwettelijk. We zijn zonder huiszoekingsbevel uit de lokalen geplukt".

In Zwijndrecht bewees het Forum voor Vredesactie zondag dat het mogelijk is in open dialoog en op een vreedzame manier te protesteren. Na een stille wake aan de kerk trok het gezelschap in stoet langs de N70 waarna de betoging ontbonden werd zonder incidenten. Burgemeester Willy Minnebo (Agalev) van Zwijndrecht had zijn toestemming gegeven aan de activisten.

Bij de demonstratie waren nog andere leden van Agalev zoals parlementslid Peter Van Houtte. Hij verwijt de liberale ministers in de regering de wapentransporten te beschermen en zich te verschuilen achter internationale akkoorden die niet rechtsgeldig zijn. Van Houtte wil nu in het parlement het debat openen om de transporten van legermateriaal te stoppen. Intussen gaat de bewaking van de spoorwegen verder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer