Partnerruil aan Nederlandse hof?

AMSTERDAM/BRUSSEL -

Partnerruil aan het Nederlandse hof? Het is niets nieuws. De prinselijke neefjes Maurits en Johan-Friso wisselden eerder al eens van liefjes. Nu gaat het gerucht dat kroonprins Willem-Alexander (31) heeft aangepapt met de vriendin van zijn broer Constantijn (29). En Beatrix schijnt niets tegen die relatie te hebben, want het meisje is Leontien Brinkhorst en dat is de dochter van politicus Laurens Jan Brinkhorst, een man van wie vroeger al werd geroddeld dat hij een verhouding had met de Nederlandse vorstin.

André GROSEMANS

BR>

Al jaren probeert de bezorgde Beatrix haar zoon Willem-Alexander te koppelen aan een geschikte vrouw. De kroonprins valt echter altijd op de

verkeerde

meisjes zoals Emily Bremers, de dochter van een in Antwerpen wonende tandheelkundige. Sedert Emily een verhouding heeft met een EU-diplomaat, zat Alex in zak en as. De jongste tijd wordt hij echter overal lachend gesignaleerd. Royalty-watchers weten dat hij weer verliefd is.

Zwembad

Deze keer zou de toekomstige Nederlandse koning zijn zinnen hebben gezet op Leontien Brinkman, de vroegere vriendin van zijn broer Constantijn. Tijdens het paasweekend fotografeerden paparazzi Willem-Alexander aan het zwembad van zijn ouderlijke villa in het Italiaanse Toscane, waar ie erg gemoedelijk omging met zijn vrouwelijk gezelschap. Even werd het meisje gepresenteerd als een onbekende nieuwe vriendin, maar later werd duidelijk dat Alex op die kiekjes zijn arm om Laurentien Brinkhorst had geslagen.

Tja, was de eerste reactie, dat is normaal. Laurentien is van jongs af een vriendin van het Nederlandse koningshuis. Zij noemt de koningin al jaren

tante Trix

. Later raakte ze nog meer ingeburgerd aan het hof. Hoewel nooit een officiële verloving is aangekondigd, is Leontien al jaren de vaste vriendin van prins Constantijn.

Snel werd echter geroddeld dat er meer aan de hand was. Het verdriet om al zijn mislukte liefdes had Willem-Alexander ertoe gebracht in te breken in de relatie van zijn broer. Wat daarvan waar is, blijft echter de vraag.

Mama en papa

Laurentien Brinkhorst is de dochter van Laurens Jan, een D66-politicus die lange tijd Europarlementslid was, maar sedert kort de taak van landbouwminister op zich heeft genomen. De jonge vrouw werkt in Brussel voor het PR-kantoor Edelmannn Public Relations. Haar collega's daar willen geen commentaar leveren.

Terwijl mama Beatrix alle vriendinnen van Alex de deur uitkeek, heeft ze Laurentien al jaren in haar kringetje opgenomen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ze minister Brinhorst zeer goed kent. Ze zou zelfs een affaire met hem hebben gehad. Enkele jaren geleden werd de Nederlandse koningin met een gebroken enkel uit vakantie teruggebracht. Officieel had zij een ongeval gehad in Itali, maar later kwam aan het licht dat ze op dat moment in de Portugese villa van Laurens Jan Brinkhorst verbleef. De Nederlandse pers hield het bij vage berichten, maar het Duitse boulevardblad Bild blokletterde toen op de eerste bladzijde dat de Nederlandse koningin een verhouding had met de politicus. Het heeft er alle schijn van dat de cirkel nu gesloten is.