Felice gidst ons langs de trekpleisters van het pittoreske Leut

LEUT -

Hij trekt deze zomer met 'De Zomertoer '99' van Radio Donna doorheen Vlaanderen, kookt elke zondagavond in '1000 Seconden' een lekker potje met Herwig Van Hove op TV1, schreeuwt vanaf september opnieuw de longen uit zijn lijf in 'Het Swingpaleis' en woont in het pittoreske dorpje Leut, dat sinds de start van het toeristisch magazine 'Groeten uit Leut!' op TV1 plots heel wat nieuwsgierigen lokt. Bijgevolg de eer aan Dré Steemans, alias Felice, om ons te gidsen langs oogverblindende bezienswaardigheden in het dorpje langs de Maas.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Leut is een schilderachtig dorpje gelegen langs de Maas, één van de kleinste dorpjes in de fusie Maasmechelen. Als door een toeval is Felice, die zijn burgerdienst in Limburg gedaan heeft, tien jaar geleden in een huis met een verhaal beland.

«Mijn huis heette vroeger 'Zaal Allée', genoemd naar de dreef waarlangs het gebouw gelegen is,» zegt de presentator. «Het was oorspronkelijk een feestzaaltje, waarin de dorpsharmonieën speelden, toneelvoorstellingen gegeven werden en plechtige communicanten hun eerste sigaretje rookten. De buitenkant van het huis en het groen heb ik bewaard. En hoewel ik absoluut geen autochtoon ben - ik ben geboren in Lubbeek en heb in Leuven gewoond - heb ik mijn hart verloren aan Leut, aan deze groene oase van stilte en rust.»

Processie

Dré Steemans heeft zijn stekje gevonden aan de Maaskant. Als Bekende Vlaming lokte ie in het begin heel wat vrouwengildes naar zijn huis.

«Tijdens hun fietstocht hielden ze halt

(lacht)

. Er was nieuwsgierigheid, maar vandaag kan ik in alle rust mijn krant kopen en naar de slager gaan, die met veel geluk ossentong verkoopt.»

Wat heel authentiek is aan Leut, is de jaarlijkse processie, een stukje folklore. De hele gemeenschap is erbij betrokken, de fanfare, de geestelijken, ... Met het patrimonium dat er nog is, is men ook uiterst voorzichtig omgegaan.

«Wat niet betekent dat de tijd is blijven stilstaan. Er is verschrikkelijk veel geld gepompt in het restaureren van gebouwen. Het kasteel Vilain XIIII zit volledig in de bouwsteigers. De dorpskern, de kerk, het schooltje zijn volledig vernieuwd. Ik ben blij dat de oude huizen in Leut zijn opgekocht door kapitaalkrachtigen. Zij laten die huizen in hun oorsponkelijke staat. We zitten aan de Maas, wat betekent dat ook heel wat Nederlanders deze rustige plek hebben ontdekt, met als gevolg dat de grondprijs - net zoals in Lanaken - enorm gestegen is. Leut leeft. Zelfs het jonge volk heeft de weg naar dit dorpje gevonden.»

Multicultureel

Volgens Felice stijgt het toerisme in Limburg stadig. En dat heeft zijn redenen.

«Limburgers zijn zeer gastvrij, zijn open-minded, absoluut niet gesloten. Leut en Mechelen-aan-de-Maas zijn overigens multiculturele gemeenten, met zowat alle nationaliteiten. Waar andere mensen naar Brussel moeten gaan om Grieks te eten, kunnen wij in iedere straat een Grieks, Turks of Italiaans restaurant vinden. Wij zijn enorm rijk en ik hoop dat dat na 13 juni zo mag blijven.»

Uiteraard zijn Limburgers niet perfect. Voor de ene zagen en zingen ze, voor Felice zijn ze te nederig. «Limburgers laten te veel op hun kop zitten. Ze zouden meer fierheid, chauvinisme moeten hebben en meer zelfrespect voor hetgeen ze kunnen. Heel wat talentvolle Limburgers als Marcel Vanthilt, Stijn Coninx en Marc Didden, zijn twintig jaar geleden omwille van de bekrompenheid naar Brussel of Antwerpen gevlucht, maar de jongere generatie kan het hier weer vinden. Ik zal Leut, een klein stukje van de provençe, ook niet snel verlaten.»

De leukste plekjes:

De Dreef

De dreef is een geklasseerd monument. Een aantal jaren geleden zijn er heel wat spanningen geweest in Leut omdat een aantal bomen moesten verdwijnen. We hebben toen een actiecomité opgericht en boomdokters ingeschakeld die de zieke bomen konden genezen. In die dreef ligt ook een klein dorpsschooltje verborgen, dat vroeger een klooster was en bij het kasteel Vilain XIIII hoorde. Kinderen kunnen midden in het groen les volgen. Het aantal leerlingen is op negen jaar tijd trouwens verdubbeld. Dat heeft dan weer te maken met de jonge generatie die opnieuw interesse kreeg in Leut.»

De Maas

«De Maas, die prachtige meanders maakt, is een trekpleister voor fietsers en wandelaars. Gelukkig is er in Leut sprake van zacht toerisme. Dit dorpje is gelukkig nog geen tweede Bokrijk. Verder trekt 't veer van Meeswijk - dat mensen van België naar Nederland vaart (en omgekeerd) - en het kapelletje ook heel wat volk. Als de Maas hoog staat, dan stroomt ze langs die kapel het dorp binnen. Leut is één van de laagste punten van de Maaskant omdat de ondergrond bestaat uit mijnschachten die ze ooit hebben laten instorten. In de voorbije deccennia is Leut overigens nog dieper gezakt. Moesten de nooddijken er niet zijn, dan stond ons dorp vaak onder water.»

Vilain XIIII

In 1920 was Vilain XIIII eigendom van de steenkoolmijnen. Tijdens de oorlogsjaren is het kasteel dichtgeweest. Vanaf dan fungeerde het als een kliniek. Het hospitaal is later een bejaardentehuis geworden.

«Vandaag is Vilain daarenboven een knooppunt voor culturele activiteiten. Het cultureel centrum van Maasmechelen gebruikt deze locatie geregeld voor klassieke concerten, tentoonstellingen en als hedendaagse installatie voor kunstenaars. Ik moet zeggen dat er met respect voor het verleden en met smaak aan de restauratie van Vilain, de paardenstallen en het koetshuis gewerkt is. Naar het schijnt herbergt de zolder een patrimonium van ziekenhuizen.»

Café's

Leut telt twee drukbezochte café's. Toch zal Felice er zelden of nooit een pint gaan pakken. «In 'De Leuter', een écht volkscafé, komt de dartsclub wekelijks samen. 'De Drie Linden' (zie foto) is een prachtig groot café, gelegen naast de kerk, dat in de Nederlandse reeks 'De Partizanen' als decor gefungeerd heeft. De productieploeg heeft Leut uitgekozen omdat de dorpskern bijna intact is. Niets moest verbouwd worden, niets moest gecamoufleerd worden. De opnames hebben voor ambiance gezorgd in 't dorp omdat alle figuranten - van de fanfare tot oude mensen die over straat moesten lopen - inwoners waren van Leut.»

De pastorie

«De pastorie, achter het kerkhof, trekt aandacht van voorbijgangers omdat hier een aantal jaren geleden een roofmoord is gepleegd op pastoor Meysen. Ik ken het verhaal niet tot in de details, maar feit is dat dieven een aantal spullen uit de pastorie wilden ontvreemden, maar betrapt werden door de pastoor. Ze hebben die oude man toen gekneveld, en ongewild de dood in gejaagd. Aan de pastorie is bijgevolg een luguber verhaal verbonden. Het gebouw is samen met de rest van de dorpskern volledig gerestaureerd en geklasseerd.»

'Groeten uit Leut!', elke weekdag op TV1, 12.40 uur en 20.35 uur

Aangeboden door onze partners