Frans Verhelst stapt uit VLD

Print
VLD-voorzitter Karel De Gucht heeft donderdag akte genomen van de beslissing van kamerlid Frans Verhelst om voortaan als onafhankelijk volksvertegenwoordiger te zetelen. Verhelst stapt uit de VLD omdat hij niet akkoord kon gaan met de lijstvorming in West-Vlaanderen. De Gucht wijst erop dat de tuchtorganen van de partij het laatste woord hebben gehad en dat de partijtop daar niets mee te maken heeft.
Frans Verhelst maakte zijn ontslag uit de partij met een fax aan de partijvoorzitter bekend. Hij zetelde sinds 8 oktober in de Kamer in opvolging van de overleden Aimé Desimpel. Bij de lijstvorming voor de Kamer in West-Vlaanderen ambieerden zowel Verhelst als Bart Tommelein, de woordvoerder van Vlaams minister-president Patrick Dewael, de vierde plaats. Na de stemming werd Verhelst aanvankelijk als winnaar verklaard, maar nadien bleek er iets mis geweest te zijn met de weging van de stemmen, en kreeg Tommelein de vierde plaats. Verhelst werd lijstduwer, maar kon daar geen vrede mee nemen.

Karel De Gucht wijst erop dat het de statutaire tuchtorganen van de VLD, de statutaire commissie en de beroepskamer, zijn die het laatste woord hebben gehad. "Met de besluitvorming in de statutaire tuchtorganen heeft de partij(top) niets te maken. Zij beslissen in volle onafhankelijkheid", benadrukt de voorzitter donderdag in een mededeling.