Eminem winnaar American Music Awards

Rapper Eminem is maandagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de American Music Awards 2002. Hij won vier prijzen. Het was echter Sheryl Crowe, winnares in de categorie beste vrouwelijke rocker, die de show stal door een T-shirt te dragen met daarop de tekst "War is not the answer." ("Oorlog is niet het antwoord").

Belga

De American Music Awards worden uitgereikt op basis van de voorkeur van 20.000 muziekliefhebbers. De show, die enkel de Grammy's moeten laten voorgaan qua belang, werd gepresenteerd door de Osbourne-familie, bekend van de gelijknamige reality soap. Eminem, die niet aanwezig was op de uitreiking, werd artiest van het jaar in de pop/rock en de HipHop/Rhythm and Blues. In deze twee muzieksoorten werd zijn cd The Eminem Show tot beste gekozen. Sheryl Crowe vertelde backstage dat er een belangrijke vredesbeweging is die de pers niet haalt. "Daarom probeer ik mijn deel te doen (...) Ik denk dat oorlog nooit de oplossing is voor onze problemen. Volgens mij is geen vijanden hebben de beste manier om onze problemen op te lossen."

Rhythm and blues-zangeres Ashanti, die in vijf categorieën was genomineerd, kreeg twee onderscheidingen. De rapper Nelly, die evenals Eminem vier nominaties had gekregen, moest genoegen nemen met de Fans Choice Award, een extra prijs waarover via een stemming op internet werd beslist. Ashanti, wier debuut-cd Ashanti 3,1 miljoen schijfjes zijn verkocht, werd op het gebied van pop/rock en HipHop/Rhythm and Blues tot de beste nieuwe artiest in 2002 gekozen.

Creed werd onderscheiden als beste rockgroep en beste vertolker van alternatieve muziek. Enrique Iglesias werd in de rubriek Latin uitverkoren en Tim McGraw was volgens de jury de beste country-artiest van 2002. De groep de Dixie Chicks kreeg twee awards: beste band en beste cd op het gebied van de country-muziek.