Christina von Wackerbarth volgt Piet Van Roe op

Print
BRUSSEL - Christina von Wackerbarth wordt de opvolgster van Piet Van Roe als directeur televisie van de VRT. Die beslissing werd gisteren genomen op de vergadering van de raad van bestuur. Von Wackerbarth treedt in dienst op 1 september. Tot nog toe was ze werkzaam als manager van de magazines bij de VNU (Verenigde Nederlandse Uitgevers).
BR>
Coup de théâtre dus. In de vele wandelgangen van de Reyerslaan was de voorbije dagen vooral te horen dat de beslissing was uitgesteld tot na de vakantie. Pas in september zou bekend worden gemaakt wie de opvolger werd van Van Roe. Uitleg: ze hadden stomweg nog niemand en bovendien was grote baas De Graeve vooral bezig met het buiten de deur houden van de politiek. Van Roe was een blauwe, dus vond de VLD dat het opnieuw iemand van hen moest worden. Voor de anderen kon dat nu net niet.
Gisteren stond een raad van bestuur op de agenda. Zeker, daar zou de opvolging van Van Roe verder worden besproken, maar normalerwijze moest geen nieuws worden verwacht, luidde het.

Romaanse


Allemaal praatjes. Er viel wel degelijk een beslissing, nl. dat de 44-jarige Christina von Wackerbarth per 1 september directeur televisie van de openbare omroep wordt. Momenteel is ze chief operating officer bij de VNU in Haarlem. Ze is er verantwoordelijk voor de internationale tijdschriftendivisie. Daaronder vallen o.m. de bladen Flair, Libelle, Elga, TV Expres, TV Blad, Story, Feeling, Proeven, Humo en de Nederlandstalige versies van Marie-Claire en Playboy.
Christina von Wackerbarth woont in Antwerpen, maar werd op 16 december 1954 in het Duitse Braunschweig geboren. Ze is getrouwd met uitgeverij-coördinator Massimo Giacometti. Ze studeerde Romaanse filologie aan de Universitaire Instelling Antwerpen.
Aanvankelijk gaf ze Franse les (1976-1979). Dan werd ze assistente-Frans aan het Liceo Scientifico Fracastoro in Verona, waar ze ook Duits gaf voor BMW (1979-1980).
De voorbije twintig jaar werkte ze als journaliste. Ze begon als freelancer voor de weekbladen Panorama en Flair. Al snel maakte ze carrière bij de toenmalige TUM (Tijdschrijften Uitgevers Maatschappij), nu Mediaxis, de Belgische dochtermaatschappij van de VNU.
Ze werd chef-redacteur bij Flair en vervolgens hoofdredacteur van de Franstalige Flair. Libelle werd haar volgende stek. Na het overlijden van directeur-uitgever Wiel Elbersen keerde ze nog even terug naar Flair, om dan op directieniveau aan de slag te gaan.

Ervaring


Christina von Wackerbarth heeft geen enkele ervaring met televisie, maar dat hoeft niet noodzakelijk een handicap te zijn, vindt ze. Voorlopig weigert ze elk interview, maar in een korte reactie op de radio zei ze: «Ik ben niet gevraagd om televisie te maken, maar om een dienst te leiden. Of het nu gaat om lezers of om kijkers, het medium is anders, maar de essentie is dezelfde. Ik ben het gewend om daarmee om te gaan.»
Ook Luc Vanderborght, de officiële woordvoerder van de VRT, wenste zijn achterste kiezen niet te laten zien:
Over het gebrek aan tv-ervaring van Von Wackerbarth: «Toen Bert De Graeve werd aangetrokken, kende hij de sector evenmin. Hetzelfde gold voor Piet Van Roe. Die had altijd voor de radio gewerkt; televisie was voor hem ook nieuw.»
Over de selectie-procedure: «Wij hebben een head huntersbureau aangesproken. Mevrouw Von Wackerbarth was één van de kandidaten die ons is voorgesteld. Meer kan ik daar voorlopig niet over zeggen.»
Intussen werd ook bekend dat Piet Van Roe, die gisteren officieel met pensioen ging, als nieuw lid van de raad van beheer binnenstapt bij de VUM (Vlaamse Uitgevers Maatschappij).