Toekomst van zalm minder rooskleurig

De toekomst van de zalm oogt minder rooskleurig. Dat mag in dit geval letterlijk genomen worden. De Europese Commissie gaat paal en perk stellen aan de hoeveelheid rode kleurstof die gekweekte zalm mag bevatten. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat de kleurstof in kwestie (canthaxantine) schadelijke gevolgen kan hebben voor de ogen.

Belga

Canthaxantine is een kleurstof die als veevoedersupplement wordt toegediend aan zalm. Zo wil men in kweekvijvers geproduceerde zalm dezelfde rode kleur geven als de soortgenoten in de vrije natuur. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen evenwel aan dat er een verband is tussen de inname van hoge concentraties canthaxantine en problemen met het zicht. Ook bij kippen wordt de stof toegediend.

"Een hoge inname van canthaxantines zorgt voor een verhoging van het aantal pigmenten in de retina en schaadt het blikveld. Het gebruik van dit veevoedersupplement dient enkel om het voedsel te kleuren. Een vermindering van het gebruik van de kleurstof heeft dus geen enkele invloed op de smaak of de kwaliteit van het voedsel", zo lichtte de bevoegde eurocommissaris David Byrne maandag toe.

Momenteel bedraagt de maximaal toegestane hoeveelheid canthaxantine 80 milligram per kilogram veevoeder. Op advies van het wetenschappelijke comité voor veevoeder (Scan) heeft de Commissie beslist dat het maximum verlaagd wordt tot 25 milligram voor zalm en 8 milligram voor kippen. De regel zal gelden voor alle zalm die in de Europese Unie verorberd wordt.

De Europese richtlijn moet tegen 1 december 2003 omgezet worden in nationale wetgeving. In afwachting van de verlaagde concentraties kan de consument met een gerust hart gewoon zalm blijven eten, zo verzekerde een woordvoerder van de Commissie.

Aangeboden door onze partners