Internetverkeer ontregeld door elektronische aanval

Een digitaal virus dat zich snel verspreidde heeft zaterdag het internetverkeer ernstig vertraagd. Zeker 39.000 computers zouden zijn geïnfecteerd en loze signalen hebben gestuurd naar honderdduizenden andere computersystemen in de wereld.

AP Ned

In Zuid-Korea strandden miljoenen internetgebruikers toen de computers van twee grote telecombedrijven uitvielen. De computers konden weer worden opgestart, maar het internetverkeer bleef langzaam. Verder deden zich onder meer problemen voor in Japan, India en Finland. De Banc of America en de Canadian Imperial Bank of Commerce meldden dat veel klanten geen geld uit automaten konden halen.

Het virus maakte gebruik van een fout - die overigens al vele maanden bekend is en waarvoor ook een patch beschikbaar is - in database-software van Microsoft, het pakket SQL Server 2000. Een woordvoerder van Microsoft zei dat het downloaden van anti-virussoftware zaterdag nauwelijks lukte vanwege verstopping van het internet. De Amerikaanse FBI onderzoekt waar het virus vandaan kwam. De Zuid-Koreaanse minister van informatie en communicatie Lee Sang-chul vreest dat maandag een nieuwe aanval optreedt als de bedrijven opengaan. "Wij denken dat het probleem verborgen is en niet volledig opgelost", zei hij.