Pegasus-raket lanceerde satelliet voor zonne-onderzoek

De NASA heeft zaterdag met een Pegasus draagraket een ruimtetuig gelanceerd dat zal onderzoeken welke invloed de Zon op onze Aarde heeft, zo was rechtstreeks te volgen op het Internet. Het onderzoek bouwt voort op dat van Dirk Frimout bijna elf jaar geleden.

Belga

De drietraps Pegasus van raketbouwer Orbital Sciences werd om 21.13 uur Belgische tijd boven de Atlantische Oceaan losgelaten door een L-1011 vliegtuig dat op Cape Canaveral in Florida was opgestegen. Meteen schoot de raket de ruimte in.

De Pegasus zette zowat elf minuten later de eveneens door Orbital gebouwde Sorce satelliet af in een baan met een apogeum van 646 km, een perigeum van 620 km hoogte en een inclinatie van 40 graden ten opzichte van de Evenaar.

Met vijf instrumenten wil de NASA tijdens deze vijf jaar durende en 122 miljoen dollar kostende missie onderzoeken welke invloed de schommelingen van de straling van de Zon hebben op de atmosfeer van onze planeet en het klimaat op Aarde.

Vorsers proberen onder meer te weten te komen welke de natuurlijke en door mensen veroorzaakte redenen zijn van klimaatswijziging. Daardoor zou een beter milieubeleid mogelijk moeten worden.

De missie sluit aan op eerder gelijkaardig onderzoek, onder meer van Dirk Frimout met het Atlas-1 labo in de lente van 1992. Dit voerde ook Belgische instrumenten mee die de invloed van de Zon op de Aardse atmosfeer nagingen.