Kussen kan leiden tot voedselallergie

Ook een simpele kus op de mond of de wang kan bij personen die allergisch zijn aan bepaalde voedingsbestanddelen een allergische reactie uitlokken. Dat blijkt uit een recente studie waarin 379 gevallen van voedselallergie bestudeerd werden en waarover het vaktijdschrift New England Journal of Medicine recent berichtte.

Belga

Test-Gezondheid brengt een samenvatting van de conclusies. In 20 van de 379 gevallen werd de allergie uitgelokt via een kus. De ene persoon had telkens net voor de kus iets gegeten waarvoor de tweede allergisch was. De reacties - zwellen der ogen, algemeen jeukgevoel, rood uitslaan... - manifesteerden zich steeds binnen de minuut na de kus. Het ging hierbij niet enkel om een mondkus. Er was ook een geval van een moeder die met een kus op de wang bij haar zoon een hevige allergische reactie uitlokte.

"Wie in alle veiligheid wil kussen onderzoekt dus beter eerst wat zijn partner recent achter de kiezen heeft gestoken", aldus Test-Gezondheid. Mensen kunnen op talloze voedingsbestanddelen allergisch reageren. Deze stoffen veroorzaken bij hen een al dan niet hevige verdedigingsreactie van het afweersysteem.