Solvay bouwt nieuwe fabriek voor griepvaccin in Weesp

Solvay Pharmaceuticals gaat ruim 50 miljoen euro investeren in een nieuwe geïntegreerde productie-eenheid voor griepvaccins, verkregen uit cellenkweek via een nieuwe innovatieve technologie. De nieuwe fabriek komt in het Nederlandse Weesp, bij Amsterdam, op de vestiging van Solvay Pharmaceuticals, zo maakte het concern donderdag bekend.

Belga

Begin dit voorjaar wordt met de bouw begonnen. De fabriek moet klaar zijn tegen het griepvaccinatieseizoen van het jaar 2005. Met de nieuwe fabriek wordt de productiecapaciteit voor "Influvac" aanzienlijk verhoogd, voldoende voor de Europese markt én die van andere landen, aldus een persmededeling.

Elk jaar weer vergt de productie van griep-vaccin miljoenen eieren van speciaal hiervoor gefokte kippen. De innoverende technologie, waarbij Solvay steeds beschikbare cellen gebruikt, is veel flexibeler en efficiënter, zegt het bedrijf. Met de MDCK-cellijn kan Solvay de productie van het vaccin op ieder moment starten, zonder zich af te vragen of er wel eieren beschikbaar zijn.

MDCK is een zoogdierencellijn die al tientallen jaren wordt gebruikt in laboratoria over de gehele wereld alsmede voor de productie van diergeneeskundige vaccins. Solvay Pharmaceuticals wordt nu het eerste bedrijf dat deze cellijn aanwendt voor de commerciële productie van vaccins voor mensen.

Solvay, de op één na grootste producent van griepvaccins in Europa, gaat inmiddels wél door met de productie van het vaccin Influvac, uit kippeneieren, dat in meer dan 40 landen in de handel is en in 2002 een omzet van ongeveer 65 miljoen euro vertegenwoordigde.