Is er nog leven voor Lions?

België 79 - Denemarken 60

ghouben

Voor de vijfde keer op rij vindt het EK zonder België plaats. Net zoals in de vier voorbije uitgaves kwamen de Lions veel te kort tegen de Europese top en al wat daar net onder hangt.Alleen omdat de FIBA (de internationale basketbalfederatie, red) geen prekwalificatierondes plant, mag dit land in het najaar zonder bijkomend kneusjestornooi meteen starten aan een nieuwe EK-campagne.

Wat te onthouden van de slotwedstrijd, een 79-60 zege tegen Denemarken? Niets, tenzij de foutloze eerste helft van Desaever en het enthousiasme waarmee broekjes Hervelle - Jorssen in het slotkwart de kamp, de toeschouwers en hun ploegmaats uit een semi-comateuze toestand tilden. Wat te onthouden van de EK 2001-campagne?

1. Dat de kloof met de Europese top steeds wijder gaapt. In de vier wedstrijden die de Lions speelden tegen twee toplanden Griekenland en Spanje,bedroeg het gemiddelde verschil 28 punten.

2. Dat de onderneming al uitzichtsloos geworden was in november 2001, door de nederlagen tegen Israël en Roemenië.

3. Dat de stuntwinst in Israël een al te schaars hoogtepunt was te midden van tegenvallende prestaties.

4. Dat het gehannes met de eersteklasseclubs, een kwaal die al langer aansleept dan wie dan ook zich kan herinneren, nog niet opgelost geraakt. Ook nu weer regende het afzeggingen, met steeds weer dezelfde halfslachtige excuses.

5. Dat er eindelijk een organisatiestructuur op poten staat die de zwaarste excessen uit het verleden (gesloten zalen, geen ballen, vergeten truitjes...) zou moeten kunnen voorkomen.

6. Dat Antwerpen veel minder internationals afvaardigt dan vijf jaar geleden.

7. Dat de slechte Europese campagnes van onze clubs zich - vanzelfsprekend - ook weerspiegelen in de resultaten van de Lions. Tegen spelers die met hun clubs elke week twee keer in een wedstrijd van het hoogste niveau strijden, komen de Belgen in agressiviteit en atletisch vermogen veel te kort.Van Kersschaever:“ In Spanje speelden we het eerste quarter à la Belge. Gevolg: 30-11 en match gedaan.Nadien pasten we ons aan en konden we stand houden.” En vooral...

8. Dat de kansen om ooit nog eens op een Europees Kampioenschap te geraken, steeds kleiner worden. In de volgende jaargang worden zeven groepen gevormd waarvan enkel de eerste twee doorstoten. Door een geleide loting ontlopen de toplanden bovendien mekaar.

België Moors 10, Dupont 4, Desaever 19, Hervelle 11, Tshomba 11, Lauwers 5, Dewilde 0, Stas 8, Jorssen 10, Buja 1

Denemarken: Madsen 9, Thuesen 0, Kingombe 6, Langvad 15, Colman 7, Jakobsen 4, Laulund 9, Larsen 10, Christens -, Sinding 0