Basket: Stijns doet match kantelen

Honderden vrijworpen zullen de spelers van Xenia Tours St.-Truiden deze week op training moeten nemen, daar liet coach Rik Bongaerts zaterdag geen twijfel over bestaan. “We maken het onszelf moeilijk met die 22 op 44 vrijworpen,” blikte hij terug op de derby tegen Lummen.“Dat klopt maar als bij ons die open shots binnen gaan, krijg je ook een heel andere wedstrijd,” vond zijn collega Alain Van de Sompel van de thuisploeg dan weer.

ghouben

Lummen zag slechts 22 van zijn 69 shots door de ring verdwijnen, met vooral het tweede (3/13) het vierde kwart (4/20) als negatieve uitschieters. De derbyzenuwen speelden beide ploegen dus duidelijk parten. Een te statisch spelend St.-Truiden stapelde aanvankelijk de balverliezen op en Lummen liep vooral via Strapart uit tot 19-7 in de 7’.“In het begin hadden we wat problemen met hun aanvalsspel. We kregen geen greep op de drives van De Vreught die dan Strapart bediende,” aldus Bongaerts. De ingevallen Pipeleers en vooral Johan Stijns deden dan de wedstrijd kantelen. Onder hun beide brachten ze St.-Truiden over 24-18 (10’) terug in de match (12’ 26-22).Lummen leed nu op zijn beurt enkele keren balverlies en slikte 2 bommen van Manghelinckx en Neyens (15’ 30-28). De thuisploeg kwam in dat tweede kwart niet verder dan een 3 op 13. Toch duurde het tot in de slotminuut van de eerste helft, vooraleer een efficiënte Neyens (na een onsportieve fout van Van Steirteghem) Xenia Tours langszij kon brengen: 40-40.Via een vrijworp van Pollers kwam Lummen nog een laatste keer op voorsprong maar Pipeleers legde met een driepunter de ruststand vast op 41-43.

“In het tweede kwart krijgen we goede, open kansen, maar gooien ze niet binnen. Net als op het einde van de wedstrijd,” stelde coach Alain Van de Sompel ontgoocheld vast. Met een 2 op 2 van Stijns en 6 punten op rij van Roost, diepten de bezoekers begin tweede helft de kloof uit naar 10 punten (24’ 43-53). “De verdediging werd bijgesteld in verband met dat dubbel screen dat De Vreught telkens krijgt. En dat is een paar keer gelukt,” aldus Peter Pipeleers. “Zij lopen in het derde kwart even uit en dan duurt het iets te lang vooraleer we beseffen dat de match nog niet gedaan is,” gaf Bart Pollers toe.“Onze fout is ook dat we te veel outside gespeeld hebben,” legde de speler van Basket Lummen zijn vinger dieper in de wonde.“Als je niet inside speelt, kan je moeilijk fouten afdwingen.” St.-Truiden van zijn kant, stond na de rust om de haverklap aan de vrijworplijn maar liet daar vooral missers optekenen.Bongaerts:“ Volgens de spelers zijn het moeilijke ringen. De bal kaatst bij het minste weg.” De bezoekers slaagden er dus niet in om het af te maken en via Strapart en een driepunter van Deferm naderde Lummen in het begin van het vierde kwart zowaar tot 62-63 (33’). Maar daarmee was de kous af voor de thuisploeg. Pipeleers en Roost diepten het verschil weer uit (36’ 62-68).Lummen dat het vruchteloos en vaak geforceerd vanop afstand bleef proberen, scoorde in de laatste 7’ maar 3 puntjes meer. Toch een eerder moeizame zege van de co-leider dus. “De 3 punten zijn binnen, dat is het belangrijkste,” reageerde de Truiense coach Rik Bongaerts opgelucht.“Een verdiende overwinning,” gaf Alain Van de Sompel van Basket Lummen toe. “Ik hoop dat ze kampioen spelen. Ze spelen met een praktisch volledig Limburgse ploeg. Ik gun het hun echt van harte. Alleen deze match niet.”

Toeschouwers: 400

Quarters: 24-18, 41-43, 55-61, 65-74.

Basket Lummen: 22/69 shots (5x3), 16/23 VW, 10+23 fouten. Deferm 5-6, De Wit 4-4, De Winter 2-1, De Vreught 7-0, Pollers 5-2,Van Steirteghem 2-0, Vanbrabant 8-2, Strapart 8-9.

Xenia Tours St.-Truiden: 24/47 shots (4x3), 22/44 VW, 10+9 fouten. Leenen 1-0, Stijns 7-4, Manghelinckx 6-3, Pipeleers 10-6, Roost 2- 10, Bullen 1-3, Neyens 16-5.