Serena negende speelster die 4 Grand Slams wint

De Amerikaanse Serena Williams, die zaterdag de Australian Open bijschreef op haar palmares na een zege in de finale tegen haar zus Venus, is de negende speelster in de geschiedenis die er is in geslaagd minstens één keer alle vier de toernooien van de Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open) te winnen.

Belga

De laatste die daar eveneens in slaagde was de Duitse Steffi Graf, na haar eerste zege op de US Open in 1988. Graf won 22 Grand Slam-toernooien, waarvan minstens vier keer elke manche.

Serena Williams realiseerde bovendien een zogenaamde "kleine Slam" doordat ze de vier toernooien op een rij won. Voor een echte Grand Slam moet ze die evenwel allemaal in hetzelfde jaar winnen. De Amerikaanse won in Melbourne haar vijfde Grand Slam-toernooi in 17 deelnames. Ze bereikte daarnaast nog een keer de finale (US Open 2001), speelde een halve finale (Wimbledon 2000) en vier kwartfinales.

Drie speelsters kunnen nog dit jaar eveneens hun naam aan het rijtje toevoegen. Lindsay Davenport en Martina Hingis moeten daarvoor Roland Garros zien te winnen, de Amerikaanse Monica Seles mist op haar palmares enkel nog een zege op Wimbledon. De kans dat dit gebeurt is evenwel klein: Martina Hingis weet nog niet of ze nog terug wil keren op het hoogste niveau, Davenport schitterde nog nooit op gravel en Seles houdt niet echt van gras.