Peiling Le Soir: VLD blijft grootste, op voet gevolgd door sp.a/Spirit

Volgens een opiniepeiling die de Franstalige krant Le Soir morgen publiceert, blijft de VLD de grootste partij in Vlaanderen. De Vlaamse liberalen worden wel op de voet gevolgd door het kartel sp.a/Spirit, dat groter zou worden dan de CD&V.

Belga

De VLD zou op 18 mei met 22,8 procent van de stemmen een lichte winst boeken ten opzichte van de verkiezingen van 1999 (22,6 procent). Daarmee zou de partij in Vlaanderen wel de grootste blijven.

De liberalen worden volgens de enquête op de hielen gezeten door het kartel van de socialisten en Spirit. De onderzoekers gingen wel na hoeveel beide partijen apart zouden halen. Voor de sp.a gaat het om 17,4 procent (15,0 in 1999), voor Spirit om 4,1 procent. Het kartel zou dus in totaal 21,5 procent scoren.

Daarmee steekt het kartel niet enkel het Vlaams Blok, maar ook de CD&V voorbij. De Vlaamse christen-democraten zouden van 22,2 procent in 1999 terugvallen op 19,2 procent.

Het Vlaams Blok zou daarentegen een forse winst boeken van 2,8 procent en uitkomen op 18,1 procent. De extreem-rechtse partij zou door de score van de anderen wel niet meer de derde, maar de vierde formatie in Vlaanderen worden.

Voor Agalev geeft de peiling zowat een status quo aan. De groenen blijven op 10,3 procent steken en verliezen daarmee 0,7 procent. De N-VA van Geert Bourgeois haalt met 3,8 procent volgens de enquête de kiesdrempel van 5 procent niet.

In Wallonië blijft de PS de grootste partij. De Franstalige socialisten winnen nog 2,4 procent bij en komen uit op 31,6 procent. Maar ook de MR wint. Een score van 28 procent betekent een vooruitgang van 3,3 procent.

De winst van de twee groten gaat ten koste van de groenen van Ecolo. Die partij valt terug tot 14,4 procent, een verlies van 3,9 procent (18,3 in 1999). Ook de enige echte Franstalige oppositiepartij - de cdH - haalt geen winst uit de oppositiekuur. Zij boet 3,1 procent in en haalt nog 13,7 procent.

Het FN zou over de taalgrens wel de kiesdrempel overschrijden. Het Front National zou 2,8 procent winst boeken en 6,9 procent halen. De scheurlijst van de cdH, het CDF, kan slechts 1,3 procent van de kiezers overtuigen. In Brussel zou de formatie het echter beter doen.