"Jimmy Corrigan" bekroond in Angoulême

Het album "Jimmy Corrigan" van de Amerikaan Chris Ware (Delcourt) is donderdagavond op het jaarlijkse stripfestival in het Zuid-Franse Angoulême bekroond met de Alph-Art-prijs, de prijs voor het beste stripalbum van het voorbije jaar. In Angoulême loopt momenteel de dertigste editie van het bekende stripfestival. Er worden tijdens het vier dagen durende evenement zo'n 200.000 bezoekers verwacht. Onze landgenoot François Schuiten is voorzitter.

Belga

"Jimmy Corrigan" is "the smartest kid in the world", maar ook de meest angstige. De gefrustreerde dromer Corrigan ziet zijn leven in het niets verdwijnen als hij plots een man ontmoet die beweert dat hij zijn vader is. Corrigan is een angstige en pathetische jongen. Hij zou verdrinken in een glas water. Met "Jimmy Corrigan" schreef Chris Ware een autobiografie.

"Jimmy Corrigan" is geen traditioneel stripalbum. De manier bijvoorbeeld waarop Ware de strip grafisch heeft opgebouwd, verdient een vermelding. Zo wisselt hij de formaten van de tekeningen af en verandert de leesrichtingen. De landschappen die Ware tekent, kennen een meesterschap à la Magritte. "Jimmy Corrigan" staat voor het hele oeuvre van Ware, begonnen in de jaren '70 -toen Ware aan de universiteit studeerde- en in de VS jarenlang in afleveringen in diverse media gepubliceerd. In november 2002 kwam het album "Jimmy Corrigan" in België op de Franstalige markt. In de VS was het een bestseller en ook in Groot-Brittannië is het met een literaire prijs gelauwerd.

In Angoulême werden ook de volgende prijzen uitgereikt:

* Alph-Art du Dessin: "Le Dérisoire" van Supiot en Omond (Glénat). De Nederlandse vertaling, uitgegeven bij Carré, heeft als titel "De Dérisoire".

* Alph-Art du Scénario: het 198 bladzijden tellende zwart-witalbum "Quartier lointain (T1)" van Jiro Taniguchi (Casterman). Nog geen Nederlandse vertaling.

* Prix du Dialogue et de l'Ecriture: "Quelques mois à l'Amélie" van Jean-Claude Denis (Dupuis). Nederlandstalige editie: "Drie maanden in Amélie", eveneens bij Dupuis.

* Alph-Art du Premier album: "L'âge de raison" van Bonhomme (Carabas)

* Alph-Art du Public: "Titeuf (T9): La loi du préau" van Zep (Glénat). In de Nederlandstalige editie is "De wet van de speelplaats" het achtste album.

* Alph-Art Fanzine: "Rhinocéros contre Eléphant"

* Alph-Art de la Communication: Het Europees Parlement voor "Les Eaux blessées" van David, Ruada en Miel (Concerto). De Nederlandse vertaling laat nog op zich wachten.

* Prix des Fondateurs: Joann Sfar

* Prix René Goscinny: "Thomas ou le retour du Tabou" van Bourhis (Humanoïdes Associés)

* Prix France Info: "Carnets d'Orient (T6), La Guerre fantôme" van Jacques Ferrandez (Casterman). In het Nederlands bij Auteurstrips verschenen onder de titel "Orientaals dagboek".

* Prix des libraires spécialisés en BD: "Quartier lointain (T1)", van Jiro Taniguchi (Casterman).