Reissector scoort beter dan verwacht in 2002

De toeristische sector in de wereld tekende het voorbije jaar een groei tussen 2,5 en 3,5 procent op. Dat is beter dan verwacht. De voorlopige cijfers werden maandag bekendgemaakt door Francesco Frangialli, de secretaris-generaal van de Wereldtoerismeorganisatie WTO. Het aantal toeristen steeg met 3,1 procent tot 715 miljoen. Dat is een recordhoogte. En dit ondanks de economische malaise en politieke conflicten.

Belga

Volgens Frangialli heeft de reissector zich goed weten te handhaven in een "moeilijke situatie". De goede cijfers van 2002 tonen aan dat de toeristische sector resistent is, ondanks de economische malaise, terroristische aanslagen zoals in Bali en de daling van het consumentenvertrouwen, aldus de WTO-topman.

Frangialli haalde maandag een verandering in het gedrag van de toeristen aan. Zo zijn de reizen korter, wordt er minder uitgegeven en gaat men vaker op reis in eigen land of streek.

Frankrijk blijft met meer dan 75 miljoen toeristen bestemming nummer 1. Daarna volgen Spanje (50 miljoen), de Verenigde Staten (45,4 miljoen), Italië (39 miljoen) en China (36 miljoen). In Europa nam het aantal toeristen met 2,4 procent toe. Sterke groeiers waren Turkije, Kroatië en Bulgarije.

Volgens de WTO zijn de vooruitzichten voor dit jaar relatief gunstig. "Het syndroom van 11 september is nog niet overwonnen, maar de effecten op de reissector zijn soms overdreven". De grootste bedreiging voor de reissector is niet de angst voor terreuraanslagen, maar de onzekere economische toestand, aldus Frangialli.