Kiel is geen bastion meer

Germinal Beerschot heeft de positieve start van de terugronde niet kunnen doorzetten. Na het overtuigende gelijkspel in Sint-Truiden en de onverdiende nederlaag tegen Antwerp leed de ploeg van Franky Van der Elst haar vierde opeenvolgende thuisnederlaag in de competitie.Lokeren toonde geen angst voor het Kiel en blijft dankzij een doelpunt van Bangoura in het spoor van Lierse, Anderlecht en Sint-Truiden. Germinal Beerschot moet stilaan bang naar onder kijken.

ghouben

De 0 op 12 in december dwong Franky Van der Elst vlak voor de winterstop tot een noodsignaal. “Het moet dringend veranderen”, klonk het dreigend. Die woorden en de oefenstage in Marbella leken heilzaam te werken. Germinal Beerschot kreeg de Hel van Staaien stil en kwam tot een goede prestatie en dito uitgangspositie op de Bosuil. Maar gisteravond ging Germinal Beerschot helemaal terug naar af, want het heeft nu al zes wedstrijden op rij niet gewonnen.

De twee ploegen maakten er in een zuivere 4-4-2 een open wedstrijd van. Germinal Beerschot probeerde in zijn eigen technische stijl richting Dabanovic te combineren. De debuterende Daniel Cruz bleek een typische Beerschotter-anno- 2003: prachtige technische hoogstandjes, maar te weinig effectief om de tegenstander in problemen te brengen. Gelukkig voor de thuisploeg was er de tandem Rudi-Kpaka. De twee beginnen elkaar blindelings te vinden, wat enkele kansen opleverde, maar Kpaka heeft het deze week blijkbaar moeilijk om de weg naar de goal te vinden. Dus nam het collectief sterke Lokeren brutaal het initiatief. De Waaslanders zijn minutieus op elkaar ingespeeld, de linies sluiten goed aan en de afstand tussen de spelers blijft kort. Gisteren misten ze wel de finesse van de geschorste spelmaker Kristinsson om dat overwicht in kansen om te zetten. Zijn vervanger, de debuterende aanvaller Baldvinsson, maakte een ietwat logge indruk, maar werkte zich te pletter en liet zich vaak in het spel betrekken. Bangoura voelt blijkbaar de hete adem van de aanwinst in zijn nek, want de Guinese spits die maar liefst elf wedstrijden droog stond, prikte kort voor rust de 0-1 binnen.

Germinal Beerschot leek met het inbrengen van vechtersbaasje Snelders de pit te vinden om de achterstand ongedaan te maken, maar de druk hield niet lang aan. De thuisploeg wond zich gaandeweg te veel op aan de warrig leidende ref Burie, de donkere Lokerense defensie bleek te hecht en het centrale middenveldduo Gretarsson-Vidarsson liep onvermoeibaar alle gaten dicht. Omdat Lokeren de tegenaanval slordig uitspeelde, bleef Germinal Beerschot tot de slotminuut in de match.Dat loonde bijna, maar de paal stond de gelijkmaker in de weg.

En zo wachten de paars-witte supporters exact drie maanden op een thuiszege. Opmerkelijk voor een club die jarenlang records brak met haar onoverwinnelijkheid in eigen huis.

Sinds de 2-1 tegen AA Gent op 26 oktober kwamen met Moeskroen,Anderlecht,Brugge en Lokeren weliswaar niet de eerste de beste ploegen langs, maar waren het vroeger juist niet de topclubs die met knikkende knieën naar Antwerpen- Zuid kwamen? Germinal Beerschot kan van het Kiel best zo snel mogelijk weer een oninneembaar bastion maken, want volgende week krijgt het met de komst van Genk en Antwerp twee topaffiches.Bovendien is de degradatiestreep na de 1 op 18 niet zo ver meer weg. Met een jonge groep, meer technische dan vechterskwaliteiten en aanslepende overname-perikelen kan je beter uit de gevarenzone wegblijven.