Dokters moeten uitkijken naar gewonde inbreker

Bij een mislukte inbraak in garage en tankstation Tollenaers aan de Kiezelweg in Veldwezelt hebben eigenaar Robert, zijn zoon en een vriend zaterdagavond een inbreker verwond met een kassei. Vier tot vijf verdachten probeerden via het dak van de veranda in het huis te geraken.

ghouben

Daar kwamen ze oog in oog te staan met de zoon. De daders sloegen zonder buit op de vlucht,maar werden ingehaald door het koene trio. Een tijdlang verschansten de verdachten zich in hun gestolen Audi A6. Toen de onbekenden geen uitweg zagen omdat een buurman zich nietsvermoedend achter hun vluchtauto parkeerde, moesten ze uitstappen. Het kwam tot een hevig gevecht, waarbij een van de daders een kassei in zijn gezicht kreeg. De dieven konden uiteindelijk te voet ontkomen en zijn spoorloos.

De vier tot vijf verdachten van de inbraakpoging hadden zaterdagavond eerst getankt bij het Essostation aan de Kiezelweg in Veldwezelt (Lanaken). “Ze tankten maar voor 3 euro.Vermoedelijk hebben ze toen de bewakingscamera in de zaak opgemerkt en hebben ze daarop een andere weg gezocht om binnen te raken,”zegt commissaris Joosten van de lokale politie.

Rond 18.30 uur keken zoon Benny Tollenaers en vrouw Sylvie samen met vriend Bert Jans naar tv in de woonkamer. Moeder Aline Tollenaers: “Plots hoorden ze op het plastic dak van de veranda een bons, seconden later gevolgd door een harde slag. Mijn zoon is naar de veranda gelopen. Hij zag buiten enkele kerels staan. Toen die Benny opmerkten, begonnen ze te roepen. Op dat ogenblik sprong een man van het verandadak naar beneden.Allen sloegen ze op de vlucht. Ze klommen over een muur van betonplaten.”

Benny en vriend Bert zijn achter de inbrekers gehold, net als eigenaar Robert Tollenaers.“Winkelbediende Viviane had mijn man gealarmeerd. Ze merkte het ongewone tumult buiten op. De vier of vijf onbekenden stormden richting buren,” aldus Aline.

“Daar hadden ze hun auto in de oprit geparkeerd. Toen we met z’n drieën bij die auto aankwamen, hadden ze zich daarin opgesloten. Nog voor ze konden vertrekken, kwam onze buurman aanrijden. Die parkeerde zich nietsvermoedend achter de vluchtauto van de inbrekers. Daardoor zagen de verdachten dat ze niets anders konden dan uitstappen,” vertelt Robert Tollenaers.

Toen de onbekenden uit hun auto kropen, ontstond een gevecht. Aan beide kanten zijn rake klappen gevallen. De vader verdedigde zich met een baseballknuppel, een ander gebruikte een kassei. Eén van de inbrekers heeft ernstige verwondingen aan het gezicht. De drie moedigen moesten uiteindelijk toezien hoe de verdachten in alle richtingen via de achterliggende velden ontsnapten.

“Eén verdachte moet ernstig gewond zijn en zou zich aangeboden kunnen hebben in een ziekenhuis of bij een dokter. Ze spraken een vreemde taal. We sporen hen op,” zegt commissaris Joosten. Enige tijd na de mislukte inbraak werd die avond in de Holtstraat, even verderop, een poging tot carjacking gemeld.

De lokale politie van Lanaken vraagt iedereen die de gewonde verdachte heeft gezien of verzorgd om contact op te nemen op het nummer 089/71.22.23.