Vuur verwoest huis in oude champignonkwekerij in Riemst

Zondagochtend hebben vlammen een huis in een voormalige champignonkwekerij in Zussen (Riemst) vernield. Het vuur ontstond vermoedelijk door kortsluiting. De 43-jarige mergelbewerker is met een lichte rookvergiftiging en brandwonden aan de hand overgebracht naar het ziekenhuis.

ghouben

De brand brak rond 8.15 uur uit in het huis van Eric Liket (43) in de Waterstraat in Zussen.“Voor de avondlessen die hij volgt,was hij zijn eindwerk aan het afwerken. Toen hij in de keuken kwam, was er opeens vuur. Hij probeerde de brand nog vergeefs te doven,” vertelt zijn broer, Pierre Liket.

“Eric kwam hier in volle paniek aankloppen,” vertelt buurman Wim.“Ik lag nog in bed want zaterdagavond hebben we het ‘Mannenfeest’ gevierd in de zaal. Mijn vrouw heeft dadelijk de brandweer verwittigd. Ik ben nog nooit zo rap uit bed geweest. Toen ik bij zijn huis aankwam was er overal rook.”

De Tongerse brandweer rukte uit met de grote middelen: acht voertuigen en dertig manschappen. Bij aankomst sloegen de vlammen al door het dak. De brandweermannen hadden het vuur snel onder controle.Brandweerofficier Koen Vanbaelen: “Het vuur is ontstaan in de keuken, vermoedelijk door een kortsluiting.”

Eric Liket had de vroegere champignonkwekerij verbouwd tot een woning. Het gebouw is opgetrokken in steenblokken, het dak bestaat uit golfplaten. Het huis is ingedeeld in tal van aparte ruimten, de vroegere cellen van de kwekerij.

Buurtbewoners en familieleden snelden zondagochtend meteen ter hulp om de inboedel te redden. Eric Liket is mergelbewerker. “Hij volgt een cursus om zich zelfstandig te kunnen vestigen. Zijn atelier liep heel wat rook- en waterschade op. Maar enkel de woonruimte is volledig uitgebrand,” weet zijn broer Pierre.

Door de brand is het huis zelf onbewoonbaar. Erik Liket werd met lichte intoxicatieverschijnselen en tweedegraadsbrandwonden aan de hand overgebracht naar het Tongerse Vesaliusziekenhuis. ‘s Namiddags mocht hij al naar huis. De man kan voorlopig terecht bij zijn broer of zijn moeder.