Sud Presse: vanaf maandag acties mogelijk

De vakbonden bij de krantengroep Sud Presse hebben een stakingsaanzegging ingediend. Vanaf volgende week maandag zijn er acties mogelijk. Tijdens een algemene personeelsvergadering werd daarvoor het licht op groen gezet.

Belga

Het personeel heeft de directie een aantal voorwaarden gesteld, vooraleer ze in onderhandeling gaat. Zo willen de werknemers dat de huidige directie van Sud Presse vertrekt. "Zolang deze directie blijft zitten, willen we niet onderhandelen," zegt Jojo Burnotte (SETCa).

De raad van bestuur van uitgeverij Rossel, meerderheidsaandeelhouder van Sud Presse, moet met een financieel plan komen, zo zeggen de bonden nog, dat getoetst wordt op zijn haalbaarheid. Tenslotte moeten de verschillende arbeidsovereenkomsten gerespecteerd worden.

Afgevaardigd-bestuurder Bernard Marchant van Rossel maakte vrijdag het herstructureringsplan voor Sud Presse bekend op een ondernemingsraad. Het plan voorziet in het vertrek van 125 van de 357 personeelsleden. De herstructurering wordt verdeeld tussen de journalisten (52), het technisch (39) en het administratief personeel (34).