BIPT waarschuwt voor virus SQL Slammer

Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) waarschuwt maandag op haar website voor een nieuw, zich razendsnel verspreidend computervirus, dat naar de naam SQL Slammer luistert. Afgelopen weekend vertraagde Slammer het internetverkeer in een groot deel van de wereld.

Belga

Het virus komt alleen voor in het geheugen van Microsoft SQL servers. Het tast dus geen individuele pc's aan. De razendsnelle verspreiding van het wormvirus kan wel grote opstoppingen veroorzaken in het wereldwijde internetverkeer. SQL-servers die op Pack 3 draaien, worden niet aangetast.

Volgens het BIPT kan de worm de harde schijf van de computer niet bereiken en verdwijnt hij vanzelf als de server opnieuw wordt opgestart. Wel kan de server opnieuw worden aangetast als het veiligheidsprobleem niet wordt verholpen. Vooral ondernemingen maken gebruik van servers om hun computernetwerken te dragen.

De SQL-Slammer-worm sloeg zaterdagochtend omstreeks zeven uur Belgische tijd voor het eerst toe en had zondagavond al tot 200.000 servers besmet. Vooral de VS, Azië en Noord-Europa werden getroffen.