Menselijk DNA op muziek gezet

Spaanse wetenschappers hebben menselijk DNA in muziek omgezet en er een cd van gemaakt, zo heeft Internetprovider Planet Internet gemeld. De muziek blijkt easy listening te zijn.

Belga

Een team van het Madrileense Ramon y Cajal Hospital ging, geïntrigeerd door het effect van muziek op mensen, op zoek naar aanknopingspunten in ons genetisch materiaal. Ze 'ontrolden' de dubbele spiralen van het DNA en kenden aan de primaire bestanddelen, de stikstofbasen thymine (T), guamine (G), adenine (A) en cytosine (C), respectievelijk de muzieknoten re, sol, la en do toe.

Componist Richard Krull schreef aan de hand van de volgorde van die bestanddelen in een aantal DNA-strengen - bijvoorbeeld AGCGTATACGAGT - muziekpartituren. Uitgevoerd met percussie, klassieke gitaar en enkele andere instrumenten, leverden die "rudimentaire maar leuke stukjes muziek" op.

De wetenschappers, volgens wie de muziek gedicteerd werd door de stemming en het ritme van de onderliggende genetische code, noemen hun creatie "de audio-versie van de blauwdruk van het leven". De melodietjes klinken naar verluidt als new age-achtige easy listening klinken.

Een van de mooiste nummers is volgens Planet Internet ironisch genoeg gebaseerd op het gen Connexin 26, dat doofheid veroorzaakt als er een mutatie in optreedt. De cd

Genoma Music

komt volgende maand op de markt.