Saoedisch olieminister wil prijs doen dalen tot 25 dollar

De Saoedische minister van Petroleum Ali al-Nouaimi, heeft zaterdag verklaard dat de organisatie van olie-uitvoerende landen OPEC "gaat pogen de prijs van de ruwe olie tot 25 dollar het vat te doen dalen". Hij zei dat op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

Belga

Saoedi-Arabië is de belangrijkste producent en uitvoerder van petroleum in de wereld en een vooraanstaand lid van de OPEC. "Er zijn veel variabelen die de olieprijs elke dag beïnvloeden en wij zullen werken op de variabelen waar we controle over hebben", aldus al-Nouaimi. Hij voegde daar aan toe: "Maar wij kunnen niet veel doen als iemand een oorlog met iemand anders wil beginnen".

Tijdens een debat over de zekerheid van de oliebevoorrading zei de minister dat het aanbod van- en de vraag naar olie op de markten momenteel "in evenwicht" is. "Wij hebben onze klanten ondervraagd en ze hebben ons gezegd tevreden te zijn" verzekerde de Saoedi. "Niemand heeft een gebrek aan olie".

Op de termijnmarkt van New York gingen de koersen van de ruwe olie vrijdag de hoogte in, in afwachting van de voorstelling maandag voor de VN van het rapport van de wapeninspecteurs in Irak en de 'State of the Union'-rede die president Bush dinsdag uitspreekt. De prijs voor de 'light sweet crude' voor levering in maart steeg met 1,03 dollar tot 33,28 dollar het vat.