Waalse kranten roepen lezers op hen te steunen

De kranten van de groep Sud Presse (La Nouvelle Gazette, La Capitale, La Meuse) doen in hun weekendeditie een oproep naar hun lezers onder de titel "Votre quotidien est en danger!" (Uw krant is in gevaar!). Bij de Franstalige mediagroep dreigen 125 mensen, van wie 52 journalisten, hun baan te verliezen.

Belga

Ze herinneren er bovendien aan dat in 1999 al eens 134 banen werden geschrapt, "wat de kostenstructuur van de krant niet fundamenteel heeft gewijzigd. We kunnen zo'n herstructurering niet zonder reactie laten plaatsvinden", luidt het.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist "onderhandelingen over het sociaal luik en de tewerkstelling, het beheer van het bedrijf, de aandeelhouders en hun verantwoordelijkheden", maar ook over het "redactioneel project en de impact van de herstructurering op de drukkerijen van Luik en Charleroi".

In de kranten van de groep stelt gedelegeerd bestuurder Bernard Marchant "ervan bewust te zijn dat de gisteren aangekondigde ingrepen zwaar zijn", maar dat er geen andere keuze was. "Onze structuren zijn te zwaar, te duur", luidt het. De herstructurering zou noodzakelijk zijn voor het overleven en de ontwikkeling van het bedrijf.