Daems wil schadevergoeding Swissair

Minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (VLD) laat nagaan in welke mate de aandeelhouders van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair voor de rechtbank kunnen worden aangevochten om een schadevergoeding te bekomen. Zo verklaarde hij zaterdagmorgen op de VRT-radio, in een reactie op het erg kritische rapport van consultancybureau Ernst&Young over het management van het ter ziele gegane Swissair. Het failliet van de Zwitserse maatschappij leidde onrechtstreeks tot het einde van Sabena.

Belga

Het consultancybureau Ernst & Young heeft vrijdag de resultaten van zijn onderzoek naar het faillissement van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair bekendgemaakt. Ernst & Young toonde zich hierbij bijzonder kritisch. Volgens de onderzoekers heeft Swissair haar reële financiële situatie gedurende de twee jaar voorafgaand aan het faillissement, verborgen gehouden.

"De jaarrekeningen 1999 en 2000 zijn geen afspiegeling van de werkelijkheid", staat in het rapport van E&Y. Swissair had waarschijnlijk al eind 2000 een teveel aan schulden.

Het neerleggen van de boeken door Swissair gaf in november 2001 rechtstreeks aanleiding tot het faillissement van Sabena, waarin de Zwitsers een belang van 49,5 pct hadden. Bij dat faillissement verloren zo'n 5.000 mensen hun job. De consultants van Ernst & Young deden geen onderzoek naar de Belgische omstandigheden: de belangrijkste documenten in handen van Swissair bleken onvindbaar.