CDA wil met PvdA onderhandelen

Het CDA is overstag. De partij is bereid met de PvdA onderhandelingen te beginnen over de vorming van een kabinet, zo is gisteren in kringen rond demissionair premier Balkenende vernomen.

GPD

CDA'er Piet Hein Donner begint morgen een serie verkennende gesprekken met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer om na te gaan welke kabinetten er mogelijk zijn. Die ronde kan tot morgen duren, aangezien Donner ook nog enkele verplichtingen heeft als demissionair minister van justitie.

Daarna zullen waarschijnlijk CDA-leider Balkenende en PvdA-lijsttrekker Bos samen met Donner om de tafel gaan zitten. Alle partijen behalve het CDA stelden vrijdag al dat de combinatie PvdA-CDA als eerste onderzocht moest worden. CDA en PvdA behaalden bij de verkiezingen vorige week samen een meerderheid van 86 zetels in de Kamer.

Het CDA moest pal na de verkiezingen wel vasthouden aan een regering met de VVD, stellen bronnen rond Balkenende. In de campagne had het CDA immers zwaar ingezet op een coalitie met de liberalen, eventueel aangevuld met D66. Het zou niet fatsoenlijk zijn geweest tegenover de kiezers om daar direct na het bekend worden van de uitslag weer vanaf te stappen. Pas nadat VVD en D66 vorige week publiekelijk aangaven dat zij niet wilden mee regeren, kwam voor het CDA de weg naar de PvdA vrij.