Noord-Korea roept Zuiden op tot "nationale samenwerking"

Daags voordat Zuid-Korea gezanten naar het Noorden stuurt om over de nucleaire crisis te praten heeft Noord-Korea opgeroepen tot "nationale samenwerking" met Seoul.

AP Ned

"Nu de vijandige zetten van de Amerikaanse imperialisten tegen (Noord-Korea) het uiterste hebben bereikt, is nationale samenwerking het middel om het land te redden en het middel van patriottisme", schreef de Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun zondag.

Pyongyang heeft gezegd dat alleen directe onderhandelingen met de Verenigde Staten een oplossing kunnen brengen voor de nucleaire crisis en wil dat de VS een niet-aanvalsverdrag met Noord-Korea sluiten. Washington heeft een formeel verdrag van de hand gewezen, maar gezegd bereid te zijn zekere veiligheidsgaranties op schrift te stellen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell herhaalde zondag dat de VS niet van plan zijn Noord-Korea aan te vallen en zullen doorgaan het land humanitaire steun te bieden. Maar het Noord-Koreaanse atoomprogramma is een gevaar voor andere landen, zei Powell, en Pyongyang zal moeten bewijzen dat het te vertrouwen is.