Powell laakt houding Irak

Irak doet precies hetzelfde als eerder in de jaren negentig en misleidt en vertraagt de wapeninspecties van de Verenigde Naties. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zondag in een rede op het Wereld Economisch Forum in Davos gezegd.

Belga

Powell waarschuwde zijn gehoor dat het gevaarlijk is te wachten met de aanpak van Saddam Hussein en de vermeende massavernietigingswapens van diens regime. Ze zouden dan in handen kunnen vallen van terroristische groepen zoals al-Qaida. Hij beschuldigde de Iraakse leider Saddam Hoessein ervan banden te onderhouden met zulke groepen, met name al-Qaida. Het netwerk van tirannen, terreur en terroristen en hun massale terreurwapens vormen het grootste gevaar van onze tijd, aldus Powell.

Hij ging verder niet in op de stelling dat Bagdad banden heeft met al-Qaida. Er zijn nooit duidelijke aanwijzingen geweest dat extremistische islamitische terreurgroepen samenwerking zochten met de Iraakse leider en diens anti-fundamentalistische regime. Prominente Europeanen in Davos menen dat de VN-wapeninspecteurs hun werk moeten voltooien. Dat kan nog wel maanden duren. Powell stelt evenwel dat het op basis van de jongste VN-resolutie 1441 de taak van Irak is om openheid van zaken te geven. Het is niet de bedoeling dat de VN-inspecteurs net zo lang blijven zoeken om zelf die openheid van zaken te forceren.

De Amerikaanse regering wil kennelijk in maart de aanval openen volgens de schema's waarmee de vele tienduizenden militairen naar de regio gaan. Powell zei dat de VS bereid zijn alleen ten strijde te trekken. "We hebben niet zo'n enorme haast dat we vandaag of morgen moeten besluiten, maar het is duidelijk dat de tijd (voor Irak) opraakt", aldus Powell.